Кілограм равликів в супермаркеті коштує від 1050 до 1200 грн. Равлики продають магазини, де є рибний відділ, морських делікатесів. Це робить вітрину привабливою. Про це розповів засновник ферми "Эко Улитка" Дмитро Бутенко. Там виробляють 7 видів готових равликів.
"Продаємо їх більш як сотні ресторанів через інтернет, а також у деякі мережі супермаркетів. Купують у ресторани і готелі всіх великих міст України. Равлик очищають, відділяють хвостову частина. Філе відправляють на термічну обробку, мушля — на стерилізацію. Філе у спеціальному цеху фаршируються соусом, заморожують. Таким воно надходить у магазини", - розповідає Бутенко.
Вага фаршированого равлика становить 15-30 грамів. Замороженими продають у ресторани. М'ясо равлика додають в рагу, супи, салати, паштети. Два сезони йде на вирощування маточного стада равликів. Ще сезон – на те, щоб молюски виросли до потрібного "товарного" розміру. На фермі Бутенка щомісяця вирощують 250-300 кг равликів.
"Спершу збирався організувати кролячу ферму. На це потрібно було півмільйона гривень. Якось побачив заморожених равликів у рибному ресторані в Києві. Почав цим цікавитися, вивчати. Попросив друга-далекобійника привезти з Латвії живих равликів. З перших 50 кілограмів за три роки виростив 700. Влітку в раціон равликів входить молода зелень, трава. Підгодовуємо овочами та фруктами в залежності від сезону. Щоб виробити свою технологію, витратив три роки. Зараз продаємо від 50 до 500 кілограмів равликів на місяць. Плануємо розширювати переробку до 1 тони на місяць. Будемо постачати равликів у Євросоюз", - говорить підприємець.
В Україні є 10 равликових ферм. 90% їхньої продукції йде на експорт.
"В Україні продають замороженого равлика. Закордон – тільки живого охолодженого. Відправляють їх до Польщі, Литви. Там їх переробляють і везуть далі - у Францію, Німеччину. В Україні ресторани купують по 150-200 гривень за кілограм. Європейці гуртом платять по 1-1,5 євро. Заморожений равлик вважається готовим продуктом. Тоді коштує дорожче. Для цього слід розробити технічні норми. В Україні їх зараз немає. Ні сертифікованих ферм, тому що немає правил. Якраз їх розробляємо. Щоб їх впровадити, буде потрібно ще пару років", - говорить Дмитро Недвига, заступник голови асоціації "Равлики України".
Торік Україна продала закордон 380 тон равликів. Ще стільки ж або й більше перевозять контрабандою.
"На равликовій фермі багато ручної праці. Процеси складно механізувати. Найбільше равликові ферми конкурують з браконьєрами. Ті тонами вивозять равликів в Європу. Там збір цих молюсків у природі заборонений", - каже Недвига.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як роблять бізнес на дорослих і дитячих іграшках
Найдорожче продають ікру равликів. 50 грамів коштує 1850 гривень. В Європі ціна за 50 грамів – від 60 до 350 євро в залежності від виду равлика.
"Хочу урізноманітнити українську кухню. Равлики будуть з являтися у фруктових соусах, сирах, з овочами та просто в маринаді. Хочемо розвивати гастро-туризм. Будемо організовувати гастро-тури до нашої ферми", - коментує Дмитро Бутенко.
"Цього року вперше заплановані дотації на ферми з равликами і страусами. Повинні допомогти новим формам бізнесу розвиватися. Поки ще немає постанови Кабінету міністрів про використання цих коштів. Гроші в бюджеті тільки заплановані – близько 25 мільйонів гривень. Отримати дотацію буде важко. Велика частина піде виробникам птиці. Що залишиться, дадуть на равликівництво та страусів", - каже Дмтро Недвига.
У Нацбанку побачили пожвавлення кредитування. Банки почали частіше видавати кредити малому та середньому бізнесу.
Коментарі