пʼятниця, 08 травня 2015 19:49

Ахметов напряму відповідатиме за електропостачання на окупованому Донбасі - експерт

Ахметов напряму відповідатиме за електропостачання на окупованому Донбасі - експерт
Фото: footballnews.com.ua

Населення неконтрольованої частини території Луганської та Донецької області може сплачувати дешевше за електроенергію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла експерт з електроенергетики Марія Яковлєва, член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності, коментуючи постанову Уряду №263 від 7 травня 2015 року.

Цим документом визначається, що "Луганське енергетичне об'єднання" і "ДТЕК Донецькобленерго" в неконтрольованій зоні АТО буде закуповувати електроенергію безпосередньо у її місцевих виробників і поставляти місцевим споживачам без участі ДП "Енергоринок". Диспетчерське управління виробництвом, передачею, розподілом та постачанням електричної енергії здійснюватиметься відокремленим підрозділом держпідприємства "НЕК "Укренерго" - Донбаською електроенергетичною системою. Також вони займатимуться передачею електроенергії магістральними та міждержавними електричними мережами на неконтрольованій території.

Суб'єкти електроенергетики одночасно діятимуть на контрольованій та неконтрольованій території. Окремо вестимуть бухгалтерський облік господарської діяльності на неконтрольованій та контрольованій території.

"Держава повинна була якось відокремити контрольовану й неконтрольовану територію Донбасу. Фізично це зробити неможливо через єдину енергетичну систему. Але й залишати, як є теж, бо банківська система там не працює. Тому держава відокремила лише оператора для цих територій. Держава дозволила виробникам, тобто ТЕЦ і постачальникам — ЛЕО і Донецькобленерго - домовлятися напряму", - зазначила Яковлєва.

Експерт додала, що на неконтрольованій території не працює банківська система, тому розрахунок буде виключно готівковий. Плату з населення зможуть приймати як у гривнях, так і в рублях.

Вона припустила, що електрика для населення в окупованому Донбасі може стати дешевшою, адже виробник і постачальник один і той самий — ДТЕК.

"Можливо, в "ЛЕО" і "ДТЕК Донецькобленерго" ціни на електрику стануть дешевше, ніж у нас. Адже антрацитова група вугілля залишилась на неконтрольованій території Донбасу. І платоспроможність населення низька. Там буде працювати монополіст — ДТЕК, який має свої шахти. Тому, якщо в людей виникнуть якісь проблеми з електропостачанням — претензії напряму до Рената Леонідовича", - зауважила Яковлєва.

Постанова набирає чинності з 7 травня 2015 року та діє до повного відновлення конституційного ладу України на неконтрольованій території.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов напряму відповідатиме за електропостачання на окупованому Донбасі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути