середа, 12 листопада 2014 13:15

Яценюк попросив СБУ з'ясувати, хто блокує постачання вугілля з ПАР

Яценюк попросив СБУ з'ясувати, хто блокує постачання вугілля з ПАР
Фото: podrobnosti.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Службі безпеки України невідкладно розібратися в ситуації, пов'язаній із перерозподілом вугільного ринку в Україні. Про це повідомляє Інтерфакс - Україна.

"Я прошу СБУ невідкладно розібратися в ситуації, хто стоїть за питанням перерозподілу вугільного ринку, оскільки це питання національної безпеки держави", - сказав він на засіданні уряду в середу.

Прем'єр підкреслив, що через розпочату Генпрокуратурою перевірку Україна в даний час втратила можливість закуповувати вугілля окрім як в Росії і з території, яка зараз контролюється "ЛНР" і "ДНР".

Нагадаємо, 10 листопада Генеральна прокуратура України викликала на допит міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана у зв'язку з перевіркою угод, пов'язаних із закупівлею вугілля, зокрема, в Південноафриканській республіці. Крім того ГПУ провела допити керівників "Укрінтеренерго" і "Центренерго".

11 листопада директор "Укрінтеренерго" Володимир Зіневич повідомив, що південноафриканський постачальник вугілля Steel Mont відмовляється підписувати нову угоду з українською компанією через перевірки Генеральної прокуратури. " Більше трейдер не хоче мати справи. Йому зараз доводиться вирішувати дуже складні питання репутацій з банком, зі своїми партнерами, інституціями... Для таких компаній, які займаються міжнародною торгівлею, ризики репутацій дуже важливі", - заявив Зіневич.

Приватні енергогенеруючі компанії, котрі імпортують вугілля переважно з Росії, також намагаючись налагодити альтернативні поставки з інших країн, проте вони поки що незначні.

Дефіцит вугілля окремих марок (худі і антрацит) виник в Україні в результаті конфлікту на Донбасі, де вугілля цих марок переважно добувався. У Міненерговугілля оцінюють необхідність в імпорті 1 млн тонн вугілля на місяць, з яких державній "Центренерго" необхідно близько 330-350 тис. тонн.

Зазначимо, що з законтрактованих 1 млн тонн вугілля поставлено 250 тис. тонн вугілля, документи оформлені ще на 250 тис. тонн, з яких 85 тис. тонн вже прийшов в український порт, а поставка залишилися 500 тис. тонн знаходиться під питанням.

За словами Юрія Продана, на укладення альтернативного контракту щодо закупівлі вугілля поза Росії або захоплених територій України потрібно мінімум півтора місяця.

 

Зараз ви читаєте новину «Яценюк попросив СБУ з'ясувати, хто блокує постачання вугілля з ПАР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути