Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2014 14:50

80 доларів за барель нафти стане "прощанням" для Путіна - фінансист

80 доларів за барель нафти стане "прощанням" для Путіна - фінансист
РІА "Новости"

Здешевлення нафти на світовому ринку поверне Росію до стану Радянського Союзу кінцях 80-их років.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав фінансовий експерт Тарас Загородній.

Фінансист вважає, що падіння цін на чорне золото негативно вплине на добробут росіян.

"Відбудеться скорочення надходжень валюти в країну. А це зумовить девальвацію рубля і відповідне зростання цін на імпортні товари. А Росія залежна від усіх імпортних ринків, які тільки можливі. В першу чергу - товарів споживання, продовольства. Це відчують росіяни. Але питання в тому, наскільки готові росіяни страждати за це?", - зазначив експерт.

За словами Загороднього, зважаючи на вхід на нафтовий ринок нових гравців (Лівія, Іран, Ірак, США), скорочення попиту на чорне золото в Китаї та всесвітнє невдоволення політикою Росії, 80 доларів за барель нафти є критичною ціною для Кремля.

"Я б це порівняв з ситуацією, коли розпався Радянський Союз. В ті часи президент США Рональд Рейган домовився з Саудівською Аравією про те, що ціна на нафту триматиметься на низькому рівні. Це обвалило економіку СРСР, який закуповував продовольство за кордоном. Зараз ситуація повторюється - ціна є достатньо високою, але рівень корумпованості і неефективності російського режиму є високим", - сказав експерт.

На думку фінансиста, у подальшому корумповані російські еліти почнуть "з'їдати" один одного. "Прикладом цього є арешт олігарха Володимира Євтушенкова, який є будівничим цієї системи", - сказав Загородній.

За словами експерта, якщо до кінця року ціна на барель чорного золота дійде до 80 доларів, то відбудеться "прощання з Володимиром Володимировичем".

"Тому що є ще невидимі економічні проблеми в Росії - це великий борг корпорацій перед Заходом. Зараз він складає близько 1 трильйона доларів і в цьому році потрібно виплачувати близько 100-150 мільярдів. Якщо в минулі роки вони могли рефінансуватися за рахунок західних грошей, то зараз цієї змоги немає. Водночас і китайські банки починають "перекривати кисень", бо не хочуть сваритись зі Сполученими Штатами", - розповів Загородній та додав, що зараз економіка країни-сусіда переживає дефолт.

Щодо впливу падіння нафтових цін на ринок бензину в Україні, то за словами експерта, цього не відбудеться.

"Наші реалії показують, що на ціну бензину в Україні це ніяк не вплине. Тому що в нас монополізований ринок і у нас, на жаль, падіння цін на нафту на зовнішньому ринку ніяк не впливають на падіння цін на бензин всередині країни", - пояснив фінансист.

Зараз ви читаєте новину «80 доларів за барель нафти стане "прощанням" для Путіна - фінансист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути