понеділок, 09 лютого 2015 16:26

5 міфів фінансово неграмотних українців

5 міфів фінансово неграмотних українців

Незважаючи на фінансові кризи та падіння банків, українці все одно роблять одні й ті ж помилки, помітив економіст Владислав Загородній. Він розповідає про 5 найбільш поширених міфів серед фінансово не освічених українців.

"Над примноженням моїх грошей має працювати банк, у який я вклав кошти".

"Насправді банк не зацікавлений у примноженні грошей своїх клієнтів. У нього є власні інтереси. Вкладник має відстоювати свої - дізнатися все про банк, у який несе гроші, уважно читати угоду, а не просто ставити підпис. Всі поради фінансових консультантів і банківських клерків варто перевіряти. Це як з ремонтом у домі. Незважаючи на те, що робітники сказали, що все зроблять якісно, їх треба крок за кроком перевіряти - чи гіпсокартон на клей посадили, чи зекономили й використали замість нього розчин із піску, проводку поклали цільними дротами чи зробили її зі з'єднаних шматків старих дротів".

"Ми хитріші за світову фінансово-банківську систему".

"Я не бачу інших причин, щоб брати кредит у доларах, коли зарплату отримуєш у гривнях. Люди побачили, що відсотки на доларові кредити нижчі, понабирали кредитів у американській валюті, а тепер ходять і мітингують. Деякі взагалі оформлювали кредити у швейцарських франках, а потім скаржились, що курс франка виріс і цю валюту ніде неможливо знайти. Мовляв, винна держава. Валютний і кредитно-фінансовий ринок працює за тими ж законами, що і звичайний базар. Якщо всі яблука на ринку по 5 гривень, а хтось продає по 2, то не треба бути експертом, щоб здогадатися - щось із яблуками не те. Вони можуть бути всередині червиві, гнилі чи несмачні".

 "Це Нацбанк і Гонтарєва винні у падінні гривні та подорожчанні долара".

"Люди звинувачують НБУ в тому, що опустився курс гривні. Але їх чомусь не дивувало те, що з 2008 року за непрацюючої економіки він був стабільний. НБУ - це регулятор. Він може лише корегувати курс, але не опускати й не піднімати. Крім того, що наша економіка була слабкою завжди минулого року додалися нові проблеми - війна на сході та окупація росіянами наших територій. Це відлякує інвесторів, вони перестають вкладати кошти в нашу економіку.

 "Чим більший відсоток, тим прибутковіший депозит".

"Через таке мислення у кредитних спілках України понад 10 років дурять вкладників. З банками схожа ситуація. Високий відсоток - означає високий ризик. Жодна фінустанова не намагається догодити клієнту, всі хочуть заробити побільше за допомогою нього."

 "Вартість долара залежить від влади"

"Вартість долара в Україні залежить від багатьох факторів. Один із важливих - це співвідношення попиту і пропозиції. Якщо на базарі в день виставляють на продаж 20 тонн картоплі, а купують люди приблизно 15, то ціна на картоплю невисока. Якщо ж купують 15, а сьогодні завезли 2 тонни, то її вартість буде збільшуватись. Так само із доларом. Зараз на них високий попит, всі хочуть зберегти свою купівельну спроможність. Вийшло так, що американської валюти на ринку значно менше, ніж потрібно. Її ціна буде рости поки попит і пропозиція не стане врівноваженим."

Зараз ви читаєте новину «5 міфів фінансово неграмотних українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути