четвер, 12 червня 2014 04:51

Українські кордони на сході слабнуть та потребують допомоги - активіст

Українські кордони на сході слабнуть та потребують допомоги - активіст
Фото: www.otherside.com.ua

Українсько-російський кордон на сході країни залишився без нагляду прикордонників.

Про це Gazeta.ua розповів Владислав Горанін з об'єднання "Білий молот", що займається мобілізацією людей на Донбас.

"Прикордонники, які мали знаходитися на кордоні, відмовилися, бо є загроза їхньому життю. Зараз там здебільшого звичайні добровольці. Влада покинула напризволяще людей, які самостійно зголосилися захищати суверенітет нашої країни. Якщо б ми задіяли увесь військовий потенціал нашої країни з належним обмундируванням та озброєнням, ми могли б розібратися з ситуацією дуже швидко", - говорить Горанін. Зараз він перебуває на Луганщині.

За його словами, деякі добровольці фізично не в змозі протистояти вторгненню на територію України російських бійців.

"Якщо на кордоні стоїть по три людини, вони не можуть зупинити вантажівки з російськими найманцями. Найманцям платять великі гроші, й вони попри все ладні перетнути наш кордон. А українські військові, які нічим не забезпечені, фізично не можуть їм завадити. Що казати про кордони – на звичайних блокпостах важко. Що можна вдіяти, якщо хлопці мають по два автомати на увесь блокпост? Держава нічого не виділяє. А те, що передають до нас волонтери, може йти надто довго. Потім ми отримуємо несвіжі продукти, які через кількаденне стояння на блокпостах зіпсувалися, речі, що псуються через умови зберігання", - каже Горанін.

Проблеми, які мають українські військові, що перебувають на Донбасі, потрібно вирішувати на рівні держави, переконаний активіст.

"Я зараз не на самому кордоні, але думаю, там ситуація не краща, ніж тут. Кажуть, що риба гниє з голови. Це правда: проблеми розпочинаються навіть не на рівні командирів загонів, а вище. За все відповідають в Міністерстві оборони, керівництві Національної гвардії. Наприклад, наш комбат підготував певну кількість людей, але їм не присвоїли жодного статусу, вони не пройшли атестацію – їм просто "згори" не надіслали атестаційну комісію. Таке саме і в прикордонників. Через те, що ці люди не атестовані та не зареєстровані, вони формально не можуть отримувати те, що має їм виділятися. У нас не вистачає ресурсів для підготовки бійців, не вистачає місця для їхнього розташування. Хлопців виставляють як гарматне м'ясо", - поскаржився Горанін.

Зараз ви читаєте новину «Українські кордони на сході слабнуть та потребують допомоги - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути