середа, 21 грудня 2016 20:17

У мережу потрапили докази артобстрілів України з території Росії

Експертно-журналістська група Bellingcat підготувала масштабний звіт про військові дії російської армії проти України.

Влітку 2014 року Україна і США відкрито заявляли про участь в конфлікті російської армії, зазначено у доповіді Bellingcat.

"Згодом опублікували кілька доповідей, які підтвердили ці заяви, довели факти присутності і загибелі російських військовослужбовців на Донбасі, а також наявність на території України російської військової техніки. У звіті докладно вивчили досі недостатньо розглянутий аспект військового втручання Росії у цей конфлікт: артилерійські удари по території України влітку 2014 року. У ранніх доповідях довели кілька випадків таких атак, проте в них не продемонстрували їх загальний масштаб. У звіті зробили спробу повністю задокументувати російські артилерійські удари по території України влітку 2014 року за допомогою відкритих джерел", - зазначили в Bellingcat.

Метою доповіді стало розширення попередніх висновків і документування повного масштабу російських артилерійських обстрілів українських сил влітку 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресор пропонував скасувати АТО

Під час роботи над доповіддю Bellingcat вияснили, що артилерійські частини збройних сил Російської Федерації завдали 149 окремих артилерійських ударів по Україні влітку 2014 року. Крім того, вдалося встановити ще 130 ймовірних артилерійських позицій.

408 зон ураження від артвогню на території України в межах дальності російських артилерійських систем характеризуються траєкторією снарядів, які перетинали українсько-російський кордон. 127 з них розташовані в межах 3 км від кордону.

 

Сліди артилерійських ударів через кордон можна знайти на всій прикордонній території зони конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Висока частота, широка поширеність і великий масштаб артилерійських ударів, розглянутих в звіті, не дозволяють вважати їх випадковостями або діями без наказу. Таким чином, ці атаки - винятково акт військових дій Росії проти України.

 
Зараз ви читаєте новину «У мережу потрапили докази артобстрілів України з території Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути