пʼятниця, 10 червня 2016 15:42

Три мільярди на відбудову Донбасу швидко розкрадуть - політолог

Три мільярди на відбудову Донбасу швидко розкрадуть - політолог
oborona.zp.ua

Додаткові асигнації бюджетних коштів на відновлення Донбасу не витратять ефективно через відсутність контролю та чіткої стратегії.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог, голова Єдиного координаційного центру "Донбас" Олег Саакян.

Скільки коштів вже витрачено на відновлення Донбасу за два роки війни?

- Сьогодні дотації на Донбас з центру в десятки разів перевищують рівень довоєнних витрат на регіон. Але ніхто не зможе назвати точні цифри. Чіткого моніторингу ані міжнародних, ані державних витрат просто немає.

Чи допоможуть додаткові 3 мільярди з бюджету відновити регіон?

- В України немає чіткого проекту з повернення та відновлення Донбасу. Немає загальнодержавної регіональної політики, яка пропонує Донецькій і Луганській областям місце в новій системі української державності. Без нього виділяти такі надзвичайно великі кошти просто нераціонально. Ці три мільярди гривень є частиною субвенцій для Донбасу. Їх мають виділяти в автоматичному режимі і без розробки цільової стратегії освоєння ці кошти зникатимуть в "чорній дірі". Скоріше за все, таке виділення дотацій є платою певним регіональним елітам за лояльність. Адже зрозуміло, що без контролю вони будуть активно витрачатися нецільовим способом. Тобто, їх неодмінно значною мірою розграбують.

Немає системного плану, як і на що будуть витрачатися кошти. Є лише поодинокі проекти з відновлення інфраструктури під керівництвом місцевих еліт, які значною мірою самі спричинили теперішню ситуацію на сході України. Немає й ефективних інструментів контролю над витраченням дотацій. В такому хаосі віддавати такі великі суми з бюджету - просто безвідповідально.

Чи правильно витрачати такі кошти на відновлення регіону, де триває війна?

- Якщо виходити з військової логіки - вкладати кошти туди, де можуть бути величезні матеріальні втрати через бойові дії, не раціонально. З іншого боку, якщо ми рухаємося шляхом мирної деокупації та реінтеграції, відновлення нормальних умов життя на прифронтових територіях дуже доцільне. Україна має продемонструвати людям в окупації свою дієздатність, спроможність розвивати і відбудовувати. Але сьогодні в нас немає єдиної стратегії повернення Донбасу - ні мирної, ні військової. Тому й кошти виділяють поза всякою логікою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На Донбасі може статися демографічна катастрофа", - Тука

Якою є оптимальна стратегія відновлення Донбасу?

- Перш за все треба чітко встановити, що є найважливішим. Це - системне відновлення інфраструктури, підприємств та створення нових виробничих кластерів. Відновлення Донбасу повинно не повернути попередній статус-кво, який привів до іноземної окупації регіону, а дати людям надію на майбутнє й порозуміння. Людей потрібно забезпечити роботою, безпекою, гарантіями та стабільністю. Більша частина Донбасу й до війни була глибоко депресивним регіоном. А тепер, після руйнівного конфлікту, мова взагалі йде про тотальну соціальну катастрофу.

Нагадаємо, в четвер, 9 червня, президент Петро Порошенко ухвалив виділення додаткових 3 мільярдів гривень з державного бюджету на відновлення Донецької та Луганської областей. Як зазначив президент, кошти в першу чергу витрачатимуть на реконструкцію 21 школи, 23 амбулаторій та 29 дитячих садків.

Зараз ви читаєте новину «Три мільярди на відбудову Донбасу швидко розкрадуть - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути