субота, 21 вересня 2019 16:38

Третій Майдан буде вже військовим - думки експертів про вибори в ОРДЛО

Третій Майдан буде вже військовим - думки експертів про вибори в ОРДЛО
Таку "перемогу" президенту Володимиру Зеленському навряд чи вдасться продати українському суспільству Фото: Etcetera.media

Вибори на тимчасово окупованому Донбасі можуть обернутися третім Майданом.

"Поки я не бачу, щоб найгірший варіант реалізовувався. Це буде загроза третього Майдану, тільки він буде вже військовий, і Зеленському, разом з усією його адміністрацією і монобільшістю мало не покажеться", - каже "Апострофу"військовий експерт Олексій Арестович.

У законі про "Про місцеві вибори" сказано, що не мають права бути обраними ті громадяни України, які мають непогашену судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. Проти ватажка ЛНР Леоніда Пасічника в липні 2019 року ГПУ було порушено кримінальну справу відразу за кількома статтями Кримінального кодексу: керівництво терористичною організацією, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Відкрити справу ще не означає засудити, а, отже, Пасічник, так само як і ватажок ДНР Денис Пушилін, матимуть цілком законне право балотуватися на місцевих виборах, наприклад, в якості мерів Луганська і Донецька. З урахуванням адмінресурсу, який збережуть на момент плебісциту в ОРДЛО Пушилін і Пасічник, результат голосування не складно передбачити, пише "Апостроф".

Таку "перемогу" президенту Володимиру Зеленському навряд чи вдасться продати українському суспільству.

На думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, з певним відсотком нинішніх чиновників ОРДЛО доведеться змиритися і в нових органах місцевої влади на Донбасі.

"Значна частина з них, на жаль, пройде в місцеву владу. Але що таке місцева влада, коли вже не стріляють? Це питання каналізації, теплопостачання, медицини тощо. Для нас формат місцевих виборів припустимий за однієї ключової умови: ми не повинні легітимізувати ДНР і ЛНР. Якщо це місцева влада, то нехай вона займається місцевими проблемами. Місцеві вибори не повинні робити з неї політичного суб'єкта", - говорить Тишкевич.

Виходом із ситуації могло б стати "розбавлення" чиновників.

"У нас же проходить процес децентралізації. Що заважає стимулювати створення ОТГ, в яких два райони були б на вільній території, а один - на колишній окупованій?" - додає Тишкевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди мають відчути себе громадянами" - експерт про новий план повернення Донбасу

Втім, до моменту реальних виборів в ОРДЛО українські закони ще можна буде встигнути змінити, прописавши в них заборону для діячів калібру Пушиліна балотуватися навіть на пост глави ОСББ. Чи з'явиться таке законодавче обмеження - велике питання.

Було б справедливо, якби переселенці голосували на місцевих виборах на окупованій частині Донбасу. Утім, організація їхньої участі є колосальною проблемою. Так, голосування переселенців в інтерв'ю "Європейській правді" прокоментував міністр закордонних справ Вадим Пристайко. "Мені здається, що було б справедливо, щоб люди, які через війну були вимушені переселитися і при цьому не втрачали зв'язок зі своєю малою батьківщиною, також обирали нову місцеву владу. Адже ми розраховуємо, що вони повернуться додому, а отже, ця влада керуватиме тими людьми, і вони мають вплинути на її обрання. Але якщо ви запитаєте, яким чином ми їх перевеземо чи як для них провести вибори – то це колосальна проблема. Ми її не вирішимо навіть у мирний час. І таких питань – безліч. Наприклад, скільки виборців, хто складає списки, хто їх перевірить?" — сказав міністр.

Зараз ви читаєте новину «Третій Майдан буде вже військовим - думки експертів про вибори в ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути