субота, 24 лютого 2024 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Роковини війни: показали найбільші міста в окупації ворога
38

24 лютого минає другий рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну у війні, що триває вже 10 років.

До роковин повномасштабної війни з РФ Gazeta.ua підготувала фото окупованих територій найзнаковіших міст, які фактично стерті з лиця землі росіянами.

На кінець осені 2023-го під частковою окупацією Росії перебувають населені пункти п'яти областей України: Луганська (98% території), Запорізька (73%), Херсонська (72%), Донецька (57%), Харківська (2%) та повністю окупований півострів Крим. Такі дані повідомляв начальник управління стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача Збройних сил полковник Євген Сасько.

Авдіївку фактично зрівняли з землею
Фото: instagram.com/libkos
Місто Бахмут. Те, що від нього залишилося
Драматичний театр Маріуполя
Так сьогодні виглядає Бахмут, захоплений РФ в кінці травня минулого року
Так сьогодні виглядає Бахмут, захоплений РФ в кінці травня минулого року

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЗСУ звільнили близько 39 тис. кв. км території країни, зокрема: 14 тис. кв. км - частини Чернігівської та Сумської областей; 12 тис. кв. км - північ та схід Харківської області; 7 тис. кв. км - північ Київської області; 6 тис. кв. км - частини Миколаївської області та правобережна частина Херсонської області.

РФ загалом досі тримає під окупацією ще 109 тис. км кв. території України. Росія 2023 року захопила близько 857 кв. км, але Сили оборони України відвоювали вже 370 кв. км із них. Наразі під окупацією залишаються близько 487 кв. км території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Села майже немає: військові опублікували фото Кліщіївки під Бахмутом

Загалом російські війська контролюють близько 18% території України, зокрема Крим і Донбас, захоплені ще 2014 року, свідчать дані Інституту вивчення війни. Це більше за територію Швейцарії.

На території України перебуває близько 430 тис. російських окупантів. Середній вік російського солдата складає 35-40 років.

16 березня 2022 року російські військові скоїли атаку на Драматичний театр у Маріуполі, скинувши з літака-винищувача дві 500-кілограмові бомби, що здетонували одночасно. В приміщеннях будівлі перебували сотні мирних людей з дітьми. Згідно з розслідуваннями, внаслідок удару могли загинути близько 600 людей всередині театру та за його межами. 19 березня окупанти скинули бомби на школу мистецтв у Маріуполі, де на той момент переховувалися близько 400 людей.

Поступово росіяни оточували місто. З березня 22-го їм вдалося перекрити всі можливі шляхи постачання та виходу з Маріуполя. Тоді ж почалися бої за місто, а згодом українські сили зосередилися на території заводу Азовсталь. Оборонці надлюдськими зусиллями утримували територію заводу у знищеному ворогом Маріуполі впродовж 86 днів. Вони повністю виконали наказ відтягнути на себе сили росіян й дати змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу й отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів.

На заводі лишалися бійці полку "Азов", морпіхи 36-ї бригади, прикордонники, правоохоронці. Завдяки їхній обороні не було допущено перекидання близько 20 тис. особового складу супротивника, росіянам не вдалося швидко захопити Запоріжжя і створити умови для оточення Об'єднаних сил. Оборона Маріуполя подарувала критично важливий час для того, щоб сформувати оборонні рубежі та резерви.

Увесь цей час ворог штурмував Азовсталь усім чим міг. Скидав авіабомби, залучав важку артилерію і танки, застосовував величезну кількість піхоти. 14 травня військові РФ уперше використали проти азовців фосфорні бомби. Однак захисники Маріуполя, серед яких було чимало важкопоранених, лишалися на заводі. Останні тижні важкі бої тривали на околицях та на самому заводі. Українські пілоти сім разів проривалися в оточений ворогом Маріуполь, доставляючи необхідну допомогу та вивозячи важкопоранених бійців.

16 травня розпочалася евакуація українських воїнів із Азовсталі. Їх вивезли на тимчасово окуповані території Донецької області. Йдеться про понад 2,5 тис. українських захисників. Частину з них вдалося звільнити, однак багато захисників все ще в полоні. Зв'язку з ними немає.

Весною 2023 року образом стійкості України став Бахмут. Його називали містом-фортецею. Битва за Бахмут - найкровопролитніша з початку російського вторгнення в Україну 2022 року, і найкривавіша битва піхоти з часів Другої світової війни, наголошують іноземні експерти. Російські сили кинули на цей напрямок значну кількість військ і витискали кожен метр. У січні місто вже було в напівоточенні. Наприкінці січня стало відомо, що Збройні сили України відійшли від населеного пункту Соледар, де кілька тижнів точилися жорстокі бої.

Цьогоріч 16 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив про рішення відійти з позиції "Зеніт" на південно-східній околиці Авдіївки. Рішення відійти ухвалили задля збереження особового складу і покращення оперативної обстановки, сказав бригадний генерал.

Наступного дня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах.

Під час повномасштабної війни частина території України суттєво постраждала через бойові дії, особливо на півдні та сході.

На півночі, де російська армія перебувала не так довго українські міста та села почали відновлюватись, а ось ближче до теперішньої лінії фронту деякі населені пункти можуть не підлягати відбудові.

Зараз ви читаєте новину «Роковини війни: показали найбільші міста в окупації ворога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути