середа, 03 серпня 2016 18:01

Польські політики "переплутали" число біженців з України: замість 17 сказали мільйон

Польські політики "переплутали" число біженців з України: замість 17 сказали мільйон
zbruc.eu

Польща прийняла мільйон українських біженців, заявила польський прем'єр Беата Шидло на заклик папи Франсика надавати допомогу втікачам із регіонів конфліктів. У польському Управлінні в справах біженців цю цифру спростували. На перше липня цього року статус біженця отримали всього 17 українців, пише газета "Наш вибір".

Такі заяви польські політики час від часу тиражують, мотивуючи свої відмови приймати біженців із Сирії. Уперше такий аргумент з'явився навесні 2015 року під час президентської кампанії. Зокрема, про декілька десятків тисяч біженців з України говорив тоді ще кандидат у президенти Анджей Дуда. Пізніше політики та деякі експерти озвучували цифру 50 тисяч, 100 тисяч. На момент підписання у вересні порозуміння з Брюсселем, згідно з яким Варшава мала прийняти 7 тисяч біженців з Сирії, у публічній дискусії можна було почути про "500 тисяч біженців з України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новому управлінні в справах біженців працюватиме 500 співробітників

Ця справа не викликала більшого резонансу, доки новий прем'єр Польщі Беата Шидло у січні цього року під час виступу у Європарламенті не заявила про "мільйон біженців з України, яких прийняла Польща". Виступ Шидло тоді розкритикували проукраїнські політики, а також опозиційні ЗМІ. Посол України у Польщі Андрій Дещиця виступив із заявою. Він нагадав, що згаданий мільйон — це дуже приблизна кількість українців, які торік отримали польські візи та карти перебування, абсолютна більшість з них легально працює у Польщі та сплачує податки. Тоді як статус біженця серед громадян України у Польщі мають лічені особи.

Відтоді аргумент про "мільйон українських біженців" на деякий час зник з польського публічного простору. Про українських біженців польські політики заговорили перед Волинською резолюцією Сейму та під час зустрічі з Папою Римським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За два роки статус біженця в Польщі отримало три людини

Проте в реальності ситуація виглядає зовсім інакше: станом на 1 липня 2016 року в Польщі є 17 біженців з України. Ще 229 осіб мають право на перебування в країні з гуманітарних причин, 10 — так зване толероване перебування, 43 — додаткову охорону. Ці дані подає Управління в справах іноземців у найновішому рапорті "Поточна ситуація щодо України".

Зараз ви читаєте новину «Польські політики "переплутали" число біженців з України: замість 17 сказали мільйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути