вівторок, 26 липня 2016 12:35

Економічні втрати — головна причина, чому Київ досі не оголосив воєнного стану - польський експерт

Економічні втрати — головна причина, чому Київ досі не оголосив воєнного стану - польський експерт

Оголошувати воєнний стан варто було 2 роки тому. Зараз він не принесе бажаних результатів, - вважає експерт польського Фонду імені Казимира Пуласького, член правління Фонду "Центр досліджень "Польща-Україна", доктор Адам Лельонек, 31 рік.

Напередодні секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні можуть оголосити воєнний стан.

- У Польщі досі помітний розкол у суспільстві щодо оцінки диктатури Ярузельського. – каже Gazeta.ua Адам Лельонек. - Одні кажуть що це було правильне рішення, яке допомогло уникнути введення радянських військ та більших жертв. Інша частина вважає, що це було найгірше, що можна було зробити, бо Ярузельський знищив опозицію. Частина документів у цій темі досі перебуває в Москві, недоступна полякам, тому картина не до кінця зрозуміла.

Майже 35 років тому, у ніч на 13 грудня 1981 року, глава соціалістичної Польщі, генерал Войцех Ярузельський, оголосив воєнний стан. Він тривав до 22 липня 1983 року. Ярузельський пояснював згодом, що це було "найменше зло", бо в іншому випадку країні загрожував введення радянських військ. Критики кажуть, що генерал захотів розправитися з опозицією і сам просив СРСР ввести війська. За період воєнного стану кілька тисяч опозиціонерів заарештували, страйки придушила армія. Опозиція продовжила діяти під керівництвом Леха Валенси, який обрав курс непротивлення. Тоді проявом підпільної боротьби було видання періодики. Це таємно підтримував Костел, який зберіг сильні позиції в польському суспільстві. Від 2005 року тривав суд над Ярузельським та іншими діячами соціалістичної Польщі. Справу проти генерала закрили 2014 року через його смерть. Інші діячі отримали умовні терміни чи були засуджені та амністовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Муженко прокоментував заяву про оголошення воєнного стану

Що спільного між тими подіями в Польщі та можливим оголошенням воєнного стану у нас?

- Події в Польщі 1980-х неправильно порівнювати з можливим оголошенням воєнного стану в Україні. Це різні реалії, які не мають нічого спільного. У цьому питанні, перш за все, в Україні має бути компроміс між суспільством і елітами. Світ знає, що в Україні - АТО. Це визначення критикують усі - як в Україні, так і за її межами. Досі не до кінця зрозуміло, чому війну називають АТО. Українські політики мають добре все зважити, перш ніж робити цей крок.

Про що найперше слід подумати?

- Обмеження, які накладає воєнний стан, можуть ударити по українській економіці, яка тільки-но почала відновлюватися. Думаю, це головна причина, чому Київ досі не робив цього. Не сумнівайтеся, що такий крок використає російська пропаганда, щоб показати це в ключі, що Київ бореться з опозицією, обмежує права російськомовних мешканців сходу України. Цю критику може теж підтримати частина західних експертів з прав людини.

Інший важливий момент: що має статися тоді з україно-російськими відносинами? Чи буде Україна розривати дипломатичні відносини з Росією? Захід досі не сприймає конфлікт України з Росією як війну, бо досі не розірвані дипломатичні відносини, триває торгівля. Розривати їх з боку України виглядає зараз не надто розумно. Досі Україна вела війну без огоошення воєнного стану. Чому це слід зробити саме зараз, незрозуміло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Воєнний стан потрібен на лінії фронту плюс сто кілометрів," - Тарас Елейко

Щоб ефективніше зупинити ворога в разі масштабної атаки?

- А чи можливо досягти цього без воєнного стану? Україна за 2 роки здобула потужний досвід, як відповідати на сценарії російської гібридної війни. На саміті НАТО у Варшаві Альянс високо оцінив досягнення Києва. Запропонував створити в Україні Центр НАТО з протидії гібридним загрозам. Оголошувати воєнний стан варто було 2 роки тому. Зараз він не принесе бажаних результатів з точки зору інформаційної політики.

Українській владі варто спочатку ретельно зважити всі "за" і "проти", а також чітко пояснити своє рішення. Ті, хто його приймає, мають більше інформації. Проте повинні пояснювати громадськості свої кроки, щоб отримати її підтримку. Зараз чітких і зрозумілих аргументів за оголошення воєнного стану я не чув. Звичайно, обставини можуть швидко змінитися.

Зараз ви читаєте новину «Економічні втрати — головна причина, чому Київ досі не оголосив воєнного стану - польський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути