вівторок, 05 листопада 2013 07:00

"Донецьк - російське місто"! - російські расисти ім'ям Христа заклинали не йти до Європи
24

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

Близько 200 жителів Донецька взяли участь в так званому Марші єдності Русі ввечері 4 листопада. Напередодні на сайті ВКонтакте було розміщено запрошення прилучитися до акції наступного змісту: "Відстоїмо наше право на російську мову, самоврядування, історію. Оплата 20 рублів". Організатори маршу назвали цю сторінку фальшивкою, але на Російський марш цього року явилося досі небачене число російських націоналістів.

- Українізація російського населення у нас почалася при Кравчуку і не припиняється навіть при Януковичі. Завдяки пропаганді, все більше росіян називають себе українцями. Все робиться заради того, щоб громадяни України, які вважають себе росіянами, почувалися не у своїй тарілці. Плюс - усі ці марші "Свободи" - "москалів на ножі", "валіза, вокзал, Росія", і таке інше. Є таке психологічне поняття, як самоненависть народу - це у нас і відбувається. У Донецькій області російських шкіл вже майже не існує, тільки в місті Донецьку у нас навпіл, а облрада ще в 2007 році на догоду Ющенкові проголосувала за українізацію шкіл, - розповів Gazeta.ua перед початком маршу один з ідейних натхненників акції Андрій Пургін з "Донецької республіки".

/media/video/524458/4_524458.mp4

За словами Пургіна, особисто він не є супротивником Європи, але упевнений, що на догоду європейській моді Янукович експлуатує антиросійську риторику.

Марш стартував від копії московської Цар-гармати, що знаходиться біля будівлі міськради - в центрі Донецька. Учасники вишикувалися в колону з новенькими банерами "Донбас з Росією", "Більше ворогів - більше честі", "Поки Русь єдина, Русь непереможна", "За правду, за віру, за землю російську" та іншими. Вони тримали прапори Російської федерації і царської Росії, прапори української партії "Російський блок", організації "Донбасівська Русь", молодіжній організації "Слов'янська єдність", і інших українофобських об'єднань, включаючи заборонену "Євразійську Спілку Молоді."

Деякі молоді люди не знали, що відповісти на запитання - що ж їх привело на цю ходу - посилали за коментарями до "лідерів".

Ледве тільки учасники рушили з місця - в їх сторону кинулися двоє спортивних чоловіків у віці за 30 років.

- Ну что, начали? Слава Україні! - сказав перед тим як кинутися один з нападаючих.

/media/video/524458/1_524458.mp4

Невідомі підбігли до тих, що стояли на чолі колони і стали бити по банерах ногами. Російські націоналісти тут же повалили нападаючих і почали бити держаками своїх прапорів. Міліція вмить втрутилася - розняла сторони та поволочила агресорів до машин. При цьому захопили одного з учасників маршу. Товариш цього затриманого  - представник "Слов'янської Єдності", який ніс транспарант, назвався співробітником лінійного відділу міліції та сержантом МВС, - він намагався умовити колег відпустити свого приятеля. Пізніше виявилось, що цей учасник маршу був допитаний як свідок та відпущений.

Один з агресорів заявив, що є українським націоналістом.

- Наші люди до цих дій ніякого відношення не мають - "Свобода" прийняла рішення проігнорувати цю акцію, - заявив лідер Донецької "Свободи" Артур Шевцов.

/media/video/524458/3_524458.mp4

З велетенським імперським прапором російські націоналісти пройшлися по головній вулиці Донецька. Вони кричали: "Донбас російський край!", "Росія все, решта - ніщо"!, "Слава Русі!", "Поки ми єдині, ми непереможні!", "Прийшла пора повернути цю землю собі!", "Один за усіх та всі за одного", "Слава Русі! Об'єднаємо у великий союз Велику, Білу і Донбасівську Русь!", "Митному союзу – так!", "Донецьк - російське місто". Деякі кричали так само: "Київ - не місто, "Динамо" не команда!".

Були молоді учасники, які засмучувалися, що не встигли побитися з "бендерівцями". На учасниках була помічена свастика - тамплієрські та кельтські хрести, які обожнюють російські скінхеди.

Багато перехожих називали учасників маршу фашистами. Але були і такі, хто вітав ходу криками: "Молодці! Вище голову!".

У колоні поряд з націоналістами йшли літні віряни та козаки з іконами. Вони читали молитви, славили російського царя та стверджували, що союз України з Європою не угодний  Ісусові Христу.

/media/video/524458/2_524458.mp4

Кінцевим пунктом ходи став пам'ятник Олександру Пушкіну, де відбувся мітинг. Там промовці закликали створити єдину потужну слов'янську державу .

- В Європі - садомія, одностатеві шлюби, деградація суспільства. Європа здає позиції перед ісламом. У них там серед новонароджених хлопчиків найпопулярніше ім'я зараз - Мухамед. Вони занадто зарилися у боротьбі за права людини, бояться будь-кого скривдити. Це привело до того, що носії ісламу нахабніють. І у нас теж саме буде! Європа нас розмиє - це загроза нашестя ісламу, який в Україні вже і так розвивається в Криму. Я говорю про російський націоналізм, як про любов до свого народу, - заявив один з організаторів Олександр Матюшін, який не приховував, що є расистом.

/media/video/524458/5_524458.mp4

Безліч цивільних активістів і громадських рухів, що мають різні погляди, за його словами, об'єдналися в цей понеділок в Донецьку, щоб зберегти існування російського народу.

Під кінець юні учасники покидали петарди.

Захід приурочений до звільнення Москви від польської армії, яке сталося 4 листопада 1613 року. У Росії цю дату вважають днем закінчення багаторічної смути і обрання на російський царський трон династії Романових.

Зараз ви читаєте новину «"Донецьк - російське місто"! - російські расисти ім'ям Христа заклинали не йти до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1545

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути