пʼятниця, 15 липня 2016 12:55

2000 позовів подали до Європейського суду постраждалі від окупації Криму й Донбасу

2000 позовів подали до Європейського суду постраждалі від окупації Криму й Донбасу
5.ua

Понад 2000 позовів подано до Європейського суду з прав людини від осіб, постраждалих від анексії Криму й окупації Донбасу.

Про це міністр юстиції Павло Петренко розповів у інтерв'ю виданню "Фокус".

"В Гаагу ми звернулися з двома позовами. Перший стосувався подій на Майдані, другий — ситуації на Донбасі і незаконного захоплення територій у Криму. Все це обробляє суд, і кінцевого рішення стосовно цих справ немає. Крім цього, у нас є низка позовів з прав людини — це і міждержавні справи, і позови приватних осіб. Ми, розуміючи, що велика кількість осіб особисто постраждали від анексії і окупації частини Донбасу, зробили програму в рамках наших центрів безкоштовної правової допомоги. В кожному такому центрі можна отримати консультацію щодо заповнення індивідуальної заяви до Європейського суду. Цей проект дуже гарно спрацював — подано більш як 2 тисячі позовів від громадян і юридичних осіб", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після краху режиму Путіна ще два покоління росіян платитимуть Україні компенсацію за його злочини

Європейський суд досить повільно розглядає такі справи. Ці суди дуже забюрократизовані.

"Етапи передачі додаткових доказів тривають роками. Що ми робимо? Оформлюємо нові заяви, щоб не "перевантажувати" одну справу. Складність полягає ще у тому, що протилежна сторона зобов'язана давати покази. І вони намагаються максимально затягнути процес, мотивуючи це тим, що їм потрібен додатковий час для пояснень", — повідомив Петренко.

Нагадаємо, Україна вимагає від Росії деокупації Криму та грошову компенсацію у розмірі 1 трлн грн.

Зараз ви читаєте новину «2000 позовів подали до Європейського суду постраждалі від окупації Криму й Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути