неділя, 17 липня 2016 16:26

"17 липня 2014-го запам'яталось запахом горілого м'яса" - колишній міліціонер

"17 липня 2014-го запам'яталось запахом горілого м'яса" - колишній міліціонер
Фото: www.dialog.ua

"Місцеві мародерили, бойовики обстрілювали". Про це Gazeta.ua розповів колишній міліціонер 34-річний Костянтин Корабльов з міста Торез на Донеччині, згадуючи 17 липня 2014 року, коли на Донбасі збили малазійський Боїнг. Літак впав у районі села Грабове.

"17 липня 2014-го мені запам'яталося запахом горілого м'яса. Я до сих пір іноді його відчуваю. Мені вдень зателефонувала мама. Сказала, що бачила, як летить літак, а потім вибухає. Люди випадали з нього прямо в повітрі. Вона була дуже перелякана і плакала. І тут у мене на роботі починається рух. Одразу дзвонять декілька телефонів. Починається метушня. Я зрозумів, що мама стала свідком історичної трагедії. Далі мені телефонує начальник і наказує їхати на місце падіння – у село Грабове. Не було часу чекати, тому ми з колегами поїхали своїми машинами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Птичка упала за террикон" - два роки тому над Донецьком збили малайзійський Боінг МН-17

За версією розслідування, літак розпався на дві частини ще у повітрі. Першим упав хвіст. Тіла пасажирів розкидало над кількома селищами в тому районі – від Грабового до Кіровського, тобто близько 30 км.

"У тому районі велися тоді постійні бойові дії, - розповідає колишній правоохоронець. - Це заважало пошукам. Коли я тільки під'їхав до Грабового, то вже на в'їзді відчув сморід горілого м'яса та волосся. Попереду був стовб диму. Я зупинився, щоб оцінити масштаби падіння і хоч щось розгледіти. Вийшов з машини і підслизнувся на чомусь липкому та мокрому. Це були людські нутрощі. Повернув голову вбік – під деревом, прикута паском безпеки до пасажирського крісла, сиділа жінка. У неї була велика дірка там, де мав бути живіт. Молода брюнетка – це все, що я розгледів. Мертва. Там скрізь валялись нутрощі. Важко визначити, чиї вони. Ще заважала страшна спека. Тіла швидко допікались на сонці".

Пошукова операція, за словами Корабльова, почалась успішно. Швидко знайшли паспорти та документи пасажирів.

"Ми під деревом знайшли паспорти. Я бачив, що серед них було багато дитячих. Неподалік від того місця (не конкретизує, бо це таємниці слідства – ред.), де були документи, побачив дитячу руку. На ній не вистачало двох пальчиків. Деякі мої хлопці не могли витримати цього видовища. Їх нудило. Ми до ночі збирали уламки літака та частини людських тіл. Потім мені передали, що підключились місцеві жителі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивали всі ті, хто підтримував цих виродків, - соцмережі про річницю катастрофи МН-17

Коли рятувальники звернулися з проханням взяти участь в пошуковій операції , відгукнулися всі. Зрозуміло, підключили до неї лише фізично міцних і не схильних до надмірної вразливості чоловіків. Робота не для людей зі слабкими нервами. Вони приносили речі, що впали з літака до їх дворів. Там були жіночі сумки, гаманці, гроші, мобільні телефони, ноутбуки, багато дитячих іграшок. Я сам підібрав плюшевого закривавленого та брудного білого собаку".

Місцеві жителі багато мародерили, але й допомагали у пошуках.

"Тіла треба було знайти скоріше. Ми боялись, що через спеку там просто неможливо буде скоро знаходитись. Наступного дня ми пішли трохи далі Грабового. У полі неподалік від села побачив нижню частину людського тулуба у чорних брюках. Поруч сидів юнак років 16-17, який рився у кишенях брюк. Він побачив нас і втік. У тій місцевості ми познаходили безліч зарядок для телефонів та техніки, але самої техніки не було. Місцеві мародерили сильно. Але були й такі, хто чесно щось приносив.

Під Кіровським ми побачили діда, який намагався стягнути човен, що застряг на дереві. Човен теж випав з Боїнга. Спитали, навіщо він це робить. Дід тоді посміхнувся: "Воно їм вже не треба, а мені сарай чимось накрити потрібно". Ми були шоковані. Діда відігнали, про човен сказали військовим, то вони вже його якось зняли. Але до їх приїзду частину човна встигли відпиляти. Видно, дід половину сараю накрив. Ще пару раз ловили місцевих на крадіжках. Вони всі пояснювали це однаково: "Їм вже не треба, а нам знадобиться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія брехала і підробляла докази - Bellingcat про катастрофу МН17

Не зважаючи на домовленість, бойовики відкривали вогонь по тій місцевості. Через це рятувальну операцію призупиняли.

"Вони намагались знищити сліди своєї помилки, - каже Костянтин. – Били саме в місце падіння. ОБСЄ не могло цьому завадити. Це сильно ускладнило пошуки, тому вони так затягнулись. Через три дні нас з колегами відкликали звідти. Ми, якщо чесно, були тільки раді. Це важко витримати психічно. 298 смертей в одному місці – усе перемішалось. Розказували, що деякі залишки тіл розтягли тварини. Прийшов місцевий якось та приніс людську стопу. Сказав, що відібрав її у своєї собаки, бо помітив педикюр на пальцях".

Нагадаємо, два роки тому над селищем Грабове на Донеччині впав малазійський Боїнг 777, який виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Усі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. Розслідування показало, що літак збили із зенітно-ракетного комплексу "Бук".

Зараз ви читаєте новину «"17 липня 2014-го запам'яталось запахом горілого м'яса" - колишній міліціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути