пʼятниця, 21 листопада 2014 16:42

Знайшли музичний твір автора "Механічного апельсину"

Знайшли музичний твір автора "Механічного апельсину"
Фото: АР

У Великобританії знайшли невідомий музичний твір письменника Ентоні Берджесса, автора відомого роману "Механічний апельсину", повідомляє The Guardian.

Партитура пісні на слова 116-го сонета Шекспіра була виявлена в особистих речах його знайомої, покійної співачки Барбари Бек її чоловіком, столітнім художником Джоном Беком. Берджес завжди визнавав величезний вплив Шекспіра на всі сторони його творчості.

В нотний папір з написаною композицією була загорнута губна гармошка - улюблений інструмент письменника, для виконання на якому написано твір. Рукопис підписаний ініціалами JBW - Джон Берджесс Вілсон - справжнім ім'ям письменника.

Ентоні Берджесс і Барбара Бек подружилися в п'ятдесятих роках на грунті любові до музики. Барбара була співачкою, Берджесс складав музику, його ж дружина це захоплення письменника не схвалювала, і кожен раз, коли він сідав за фортепіано, вона кашляла і вибігала з кімнати.

Композиторство не найвідоміша сторона життя і творчості Ентоні Берджесса, помер в 1993 році, однак дві його симфонії були написані ще до першого свого літературного твору.

Всесвітню славу роману, який з'явився на світ рівно півстоліття тому англійського письменника Ентоні Берджесса принесли дві обставини - скандальна, що пройшов крізь заборону і цензуру навіть у ліберальній Британії фільм Стенлі Кубрика і вигадана письменником спеціальна мова "надцять", на якому висловлюються садист-естет Алекс і його приятелі.

До моменту написання "Механічного апельсину" Берджессу було 45 років. Він воював у Другій світовій війні, причому в 1942 році, коли він служив у військовій поліції в Гібралтарі, його дружина була побита і згвалтована чотирма американськими солдатами. Час був суворим, військовим, у відпустку до неї Берджесса не відпустили.

Як свідчать його біографи, не потрібно бути Фрейдом, щоб побачити безпосередній зв'язок між страшний епізодом на все життя почуттям провини і моторошної сценою в книзі, коли письменник, що працює, до речі, над романом під назвою "Механічний апельсин", пов'язаний і безпорадний, змушений спостерігати, як шалена банда підлітків на чолі з Алексом гвалтує його дружину.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли музичний твір автора "Механічного апельсину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі