понеділок, 14 листопада 2016 17:18

"Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після вербування" - відбудеться презентація книги "Таємний агент Микола Гоголь"

"Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після вербування" - відбудеться презентація книги "Таємний агент Микола Гоголь"

15 листопада в київській книгарні "Є" відбудеться презентація книги "Таємний агент Микола Гоголь" Петра Кралюка. Письменник припускає, що Миколу Гоголя завербувало Третє відділення імператорської канцелярії Миколи І.

"Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після ймовірного вербування. 1831-го виходить збірка "Вечори на хуторі поблизу Диканьки". Разом із нею – схвальна рецензія від Фадея Булгаріна в "Северной пчеле". Тоді почався чималий резонанс. Розгорнулась ціла рекламна кампанія збірки. Твір опублікували після Листопадового повстання. Мав антипольський характер. Тобто Третє відділення працювало. Пропаганда йшла на повну і для цього вдало використовували письменників", — каже Кралюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кордон передали Гоголя та Нестайка

У творі автор дослідив повість "Тарас Бульба", як інструмент в інформаційних війнах ХІХ ст.

Третє відділення імператорської канцелярії Миколи І - орган політичного розшуку і слідства Російської імперії, заснований з метою боротьби проти революційних і опозиційних рухів та організацій. У його віданні до 1865-го була також цензура.

Петро Михайлович Кралюк — філософ, письменник, публіцист. Доктор філософських наук, професор, проректор з навчально-наукової роботи Національного університету "Острозька академія".

Презентація відбудеться за адресою: вул. Спаська, 5. Початок — о 18:30. Вхід - вільний.

Зараз ви читаєте новину «"Зелене світло для Гоголя вмикається через два роки після вербування" - відбудеться презентація книги "Таємний агент Микола Гоголь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі