вівторок, 29 липня 2014 12:44

Запоріжжя може стати новою столицею української опери

Запоріжжя може стати новою столицею української опери
Фото: Олександр Прилепа

20-21 серпня в Запоріжжі знову покажуть ландшафтну постановку опери "Запорожець за Дунаєм" - повідомляє Cultprostir.

Прем'єра опери відбулася на території історико-культурного комплексу "Запорозька Січ" 27 червня. Неповторність події полягає у відповідності музичного матеріалу опери сучасним вимогам до видовищних проектів, оригінальними технічними рішеннями і режисерськими знахідками. До створення вистави залучені колективи та солісти Запорізької філармонії, а також провідні оперні виконавці з Дніпропетровська. У проекті задіяні 150 артистів: академічний симфонічний оркестр; професійний козацький ансамбль пісні і танцю "Запорожці"; вихованці дитячо-юнацької спортивної школи "Спас"; ансамбль бандуристів та інші колективи.

Однією з головних складових мистецького проекту є місце його проведення − історико-культурний комплекс "700-річний Запорізький дуб", який на час вистави перетвориться на театр просто неба. Це неординарний сценічний майданчик, в який органічно вписуються українська музика і національний колорит створених декорацій. На території комплексу побудована каплиця Покрови Пресвятої Богородиці, дзвони якої будуть лунати під час дійства. За легендою, у 1675 році кошовий отаман Запорізької Січі Іван Сірко з козаками під дубом писали листа турецькому султану, а в 1648 році в тіні дуба відпочивав Богдан Хмельницький. Подейкують, що саме під запорізьким дубом свою поему "Катерина" читав Тарас Шевченко.

Місцева влада виношує плани представити ландшафтну постановку опери за межами Запорізької області.

"Це потужне явище загальнонаціонального рівня. Гріх не показати його за межами Запорізької області, за Дунаєм, за Дніпром, там, де немає таких великих річок. Тема дійства дуже патріотична: як би добре не було за межами Батьківщини, а вдома завжди краще. Якщо Міністерство культури України підтримає нашу ідею показати це ландшафтне шоу в інших областях країни, ми готові виїхати на гастролі", − каже директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко.

Зараз ви читаєте новину «Запоріжжя може стати новою столицею української опери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі