пʼятниця, 22 травня 2015 11:51

Зануссі, Забужко і Коцюбинський — у Вінниці розпочався фестиваль Intermezzo
11

Фото: Олена ПАВЛОВА

21 травня у Вінниці відкрили перший міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo. На Європейській площі у центрі міста просто неба показали фільм "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Картина знята за однойменною повістю Михайла Коцюбинського.

"Коцюбинський - мистецький патрон і символ Вінниці, - зазначила на відкритті директор фестивалю Ірина Вікирчак. - Фестиваль триватиме щодня 22 - 24 травня, події відбуватимуться у кінотеатрі "Родина", книгарні "Є", галереї "Арт-Шик", ресторані "Прайм". Та чи не найважливішою локацією буде сад Літературного музею-меморіалу Коцюбинського, де щовечора відбуватимуться найцікавіші події фестивалю. Маємо насичену балканську, європейську та польську програму".

"Приємно, що пройде польський день, - зазначив на відкритті Войцех Мрозовський, віце-консул Генерального Консульства Польщі у Вінниці. - А польський день - це Кшиштоф Зануссі".
Видатний польський режисер у неділю проведе авторську зустріч, присвячену зв'язкам літератури і кіно. Також у кінотеатрі "Родина" покажуть його фільми "Серце на долоні" і "Чуже тіло".

У фестивалі візьмуть участь понад 50 українських та європейських митців. Серед них Оксана Забужко, Міленко Єрґович, Софія Андрухович. Гості відкриття аплодують присутнім письменникам Галині Вдовиченко, Ларисі Денисенко, Володимиру Лису та іншим.

Відреставровані фільми Параджанова представила Анна Онуфрієнко з центру Довженка. "Скандал викликало те, що Параджанов відмовився дублювати фільм російською мовою для показу в Москві. Навіть не стільки з політичних причин. У фільмі герої говорять прекрасним гуцульським діалектом, і він як естет не хотів руйнувати красу цієї мови".

Також показали короткометражку Параджанова "Київські фрески".
"Ці кадри збереглися завдяки тому, що оператор стрічки Олександр Антипенко подав відзняте як свою дипломну роботу. Дивилася цей фільм і раніше, але нещодавно помітила, що зараз він особливо актуальний. Показані наслідки для внутрішнього світу людей, які пережили війну".

Міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo проходить уперше. Триватиме до 24 травня.

Зараз ви читаєте новину «Зануссі, Забужко і Коцюбинський — у Вінниці розпочався фестиваль Intermezzo». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі