пʼятниця, 08 червня 2012 03:51

Залишки першого театру Шекспіра знайшлися під лондонським пабом

Залишки першого театру Шекспіра знайшлися під лондонським пабом
Портрет Шекспіра кисті Джона Тейлора

Археологи з Музею Лондона заявили, що вони знайшли частину стін галерей і внутрішнього двору театру "Завіса" (The Curtain Theatre) в лондонському районі Шордіч на місці колишнього пабу. Про це повідомляє американський сайт Gawker.

Театр "Завіса" відкрився в 1577 році. Трупа Шекспіра - "Слуги лорда-камергера" - виступала в ньому з 1597 року по 1599, поки на іншому березі Темзи будувався знаменитий театр "Глобус".

Вважається, що в "Завісі" були вперше поставлені п'єси "Генріх V" (в пролозі якого місце постановки названо "кругом з дерева" - "wooden O") і - можливо - "Ромео і Джульєтта".

Театр був знесений в XVII столітті, після чого історики просто втратили місце, де він знаходився. "Точно запасний ключ від будинку або той листочок паперу, який щойно тут був", - іронізує Gawker.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розкопали смітник Шекспіра (ФОТО)

За легендою, трупа Шекспіра переїхала туди, посварившись з Джайлсом Алленом (Giles Allen), власником землі, на якій стояв їх колишній театр, що називався просто "Театр". Аллен відмовився продовжити трупі оренду. Одного разу вночі, коли його не було в місті, власник театру актор Джеймс Бербейдж (James Burbage) потайки прийшов з декількома помічниками і розібрав будинок на складові частини. Деревину вони склали по сусідству на дворі у тесляра, а навесні використовували її для будівництва нового театру "Глобус" на іншому березі річки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи намагаються змінити уявлення про Шекспіра (ФОТО)

Музей Лондона зазначає, що поки залишки "Завіса" знаходяться в чудовому стані.

Будівельна компанія, що володіє землею, на якій вони знаходяться, планує виставити їх у своєму майбутньому "офісному, торговому та житловому комплексі".

Зараз ви читаєте новину «Залишки першого театру Шекспіра знайшлися під лондонським пабом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі