четвер, 30 жовтня 2014 11:25

Захисники кінотеатру "Жовтень" зберуться у жовтому під КМДА
5

Фото: https://vk.com/savezhovten

У пятницю 31 жовтня об 11.00 біля КМДА на Хрещатику активісти проведуть акцію на захист кінотеатру "Жовтень". В ніч на 30 жовтня його підпалили під час кінопоказу. Акція проходитиме без політичної символіки. Захисники кінотеатру обрали собі за символіку жовтий колір. "Вдягайте жовте: куртки, плащі, шапки, шарфи, взуття - чим більше жовтого, тим краще" - запрошують учасників.

Акція пройде з вимогами ефективно і прозоро розслідувати підпал кінотеатру, виділити кошти на відновлення будівлі з міського бюджету на найближчій сесії міської ради; гарантувати, що на цьому місці буде відбудовано кінотеатр за оригінальним проектом; гарантувати, що кінотеатр разом з ділянкою не буде передаватись у власність комерційним структурам;  продовжити договір з ТОВ Кіноман про оренду приміщення; озвучити конкретні кроки щодо захисту культурної і історичної спадщини міста.

Акція проходитиме без політичної і партійної символіки.

"Жовтень" - перший кінотеатр Києва, побудований та відкритий у радянські часи, 1930-го. Перший кінозал з'явився в місті ще в 1906 році, а з встановленням "влади рад" в 1920-і роки кінотеатри тільки поміняли назву -"Перше Держкіно", "Друге Держкіно"  — і так вісім. А нинішній "Жовтень" - "Дев'яте держкіно" стало першим кінотеатром радянської споруди і першим — в окремому будинку. До революції невеликі кінозали розміщувалися на перших поверхах житлових будинків. Працював навіть у роки фашистської окупації. 

29 жовтня 2014 року невідомі підпалили зал "Гегемон" прямо під час вечірнього сеансу кінофестивалю "Молодість", кинувши димову шашку на останні ряди зали. Спалахнула пожежа, що знищила кінотеатр. 

"Слов нет. Но я держусь И надеюсь на силы добра. В четверг городской Голова проводит совещание по Жовтню. Начало в 10 часов. После этого сообщу что будет. Пока - кинотеатра нет. Кстати, ответ некоторым скептикам версии "поджог". В "Жовтне" старая проводка не горела. По проводке мы ежегодно поводим экспертизу. И огнетушители перезаряженные были. И чердак деревянный пропитан спецжидкостью. Но чердак тлеет до сих пор. Пожарные заливают его водой. Через 11 часов после возгорания. Чтоб уже наверняка" - написала на своїй сторінці у Facebook директор кінотеатру Людмила Горделадзе.

Зараз ви читаєте новину «Захисники кінотеатру "Жовтень" зберуться у жовтому під КМДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі