понеділок, 08 червня 2015 06:17

"Загиблі не мають стати статистикою": у Києві презентували книгу-реквієм про героїв АТО
7

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Книгу-реквієм "Вічна пам'ять героям!" про загиблих на війні героїв Сумщини презентували у Києві письменник та журналіст Євген Положій і модератор проекту Юлія Левківська.

"З плином часу пам'ять про певні подробиці розпорошується, а іноді й зовсім зникає. Через певний період вже мало хто пам'ятає, як було насправді. Нами рухало бажання, аби ці люди назавжди лишилися в пам'яті. Писали про героїв АТО з різних куточків Сумської області. Про тих, які загинули за рік - в період з Майдану по січень 2015 року. Пізніше, після трагедії в Іловайську, Дебальцевому, додавали менші за обсягом історії загиблих. Сторінки книги переповнені болем і розпачем. Але в той же час книга каже нам, що треба жити далі і пам'ятати, - розповідає ініціатор проекту Євген Положій.

"Над книгою група журналістів працювала близько двох місяців. За цей час ми надзвичайно зблизилися з родинами загиблих. Буквально стали один одному рідні. Бували історії, коли герой загинув, а за кілька місяців у нього народилася дитина. Дитина, коли підросте, обов'язково питатиме про батька. Яким він був, чого прагнув, про що мріяв. Наша книга - це спроба розповісти про те, чим жили герої, - розповідає модератор проекту Юлія Левківська.

"Загиблі не мають стати статистикою. Коли навідувалися до родин хлопців, перед нами буквально поставало ціле життя людини. Приїздиш, буває, в Шостку або Ромни, заходиш в хату й бачиш все зафіксованим в одному моменті: ось відкритою лежить улюблена книга хлопця, а тут висить сорочка. Батьки після смерті єдиного сина не торкалися жодної з його речей. Перед нами герой немов би оживає. Згадуючи моменти з життя сина, мама перестає плакати. До розмови долучається батько, показує сімейний альбом. Ось він приніс першу "п'ятірку зі школи, а ось святкує випускний".

Нещодавно творцям проекту телефонувала мати загиблого солдата з Шостки. Виявилося, хлопець довгий час перед походом на фронт писав вірші. Скоро вони вийдуть збіркою, і в рідному місті влаштують презентацію його поезій. Частину примірників книги-реквієму "Вічна пам'ять героям!" обмінюють на добровільну фінансову допомогу пораненим в АТО. "Таким чином книга й далі працює на добру справу. Аби не було більше у нас загиблих, і можна було б писати також і про живих", - додає Євген Положій. Книгу, надруковану тиражем у три тисячі примірників, презентують в бібліотеках, школах та в різноманітних навчальних закладах.
Не раз звучали думки поширити ідею книги-реквієму по всіх областях України. "Імена тих, хто втратив життя у війні на Донбасі, захищаючи кожного з нас, має знати кожен українець", - переконані автори проекту.

На початку осені також вийде друком художня книга "Ілловайськ", для якої Євген Положій узяв понад 70 інтерв'ю як у молодих солдат, так і у професійних військових. Тема Ілловайського котла викликає масу дискусій найперше тому, що офіційні цифри загиблих применшуються, неофіційні ж іноді перебільшені. "Моя книга не з'ясовуватиме, хто в тій страшній історії правий, а хто винний. Це не є завданням художньої літератури. Натомість книга відкриватиме завісу, як доводилося там простим хлопцям, які за покликом серця пішли боронити країну. Книга – про історії з життя, про переживання тих, хто приїхав на Донбас дванадцятого серпня, вісімнадцятого без будь-якої військової підготовки вже був в Іловайську, а за кілька днів їх розстрілювали ворожі кулі", розповідає письменник.

 
Зараз ви читаєте новину «"Загиблі не мають стати статистикою": у Києві презентували книгу-реквієм про героїв АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі