пʼятниця, 23 грудня 2016 19:55

"З України відсилали півчих і музикантів у Росію"

"З України відсилали півчих і музикантів у Росію"

10 років створює рідкісні народні інструменти київський майстер Вадим Вікскін. За цей час зробив 3 торбани, 6 кобз, 5 бандур, 21 колісну ліру, 4 рилеї, пару цимбалів, столові гуслі, домру. Виконує замовлення для музикантів з усього світу. Цікавиться класичним застосуванням українських старовинних інструментів.

"Ціна виготовлення колісної ліри коливається від 700 до 1,5 тисячі доларів. Дерево по-різному реагує на фази місяця. Тому в роботі дуже залежне від повені. Вона підсилює внутрішній рух у дереві - як і в людини. Сік починає "ходити". У цей період добре робити шліфування. Також корисно пограти наживо на інструменті за повного місяця", - розповідає майстр.

У 1930-х мінкульт СРСР розподілив "офіційні" народні інструменти по всіх республіках. Україні дали бандуру, каже Вікскін: "Зараз вона переважно асоціюється з козаками. Але в часи Запорізької Січі її не було. З'явилася наприкінці XVIII століття. Була кобза - різновид турецьких удів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми дивилися на Україну крізь призму Росії" - німецька журналістка

Думаю, бандура пішла і від торбана. Його вважають водночас українським і польським інструментом. В історичній літературі пишуть, що його створив польський монах з Ясної Гори. Але деякі науковці вважають, що торбан винайшли українці. За польського короля Сигізмунда ІІІ (жив у 1566-1632 роках) була ціла капела торбаністів-козаків. За Петра І з України відсилали півчих і музикантів у Росію. Тоді музична культура була в нас на найвищому рівні".

Повну версію матеріалу читайте у новому номері журналу "Країна" за 22 грудня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «"З України відсилали півчих і музикантів у Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі