Ексклюзиви
понеділок, 28 травня 2012 14:12

"Я ніколи раніше не бачив такого зеленого" - у Києві поруч виставили картини Криволапа та Приймаченко
10

Картини Марії Приймаченко. Куратор експозиції Валерій Сухарук попрохав не порівнювати роботи Марії Приймаченко та Анатолія Криволапа. За його словами, можна шукати паралелі, але обоє митців є унікальними і знаковими постатями світового мистецтва
Фото: Фото: Ольга Скороход
Народна картина, поч. 20 ст. "Именно цвет позволяет идентифицировать большинство произведений, созданных в Украине, как украинские", - отмечают организаторы
"Тікай Петре з Наталкою, бо йде мати з качалкою", поч. 20 ст. "Именно цвет позволяет идентифицировать большинство произведений, созданных в Украине, как украинские", - отмечают организаторы
Анатолій Криволап "Заграва", 2012. Криволап зізнався, що для виставки обрав, переважно, картини, де зображені сутінки або світанки

З 25 травня у київському Музеї Івана Гончара триває виставка "Українська формула. Колір: Анатолій Криволап / Марія Приймаченко / народна картина".

"Колір присутній скрізь – у пейзажі, у музиці, у малярстві. У останньому він сягає знакового рівня. Сучасне українське мистецтво послуговується кольором розкуто і вільно... Саме колір дозволяє ідентифікувати більшість творів, створених в Україні, як українські", - зазначають організатори.

Ідеєю виставки є показати особливості кольорової гамми в українському живописі. Представлені три віхи — українська народна картина, химерні твори "народної художниці" Марії Приймаченко та нові роботи Анатолія Криволапа, найдорожчого сучасного українського художника і найвідомішого пейзажиста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський художник розкрив сутність пейзажу

Криволап зізнався, що для виставки обрав, переважно, картини, де зображені сутінки або світанки. За його словами, це вийшло підсвідомо.

Куратор експозиції Валерій Сухарук попрохав не порівнювати роботи Марії Приймаченко та Анатолія Криволапа. За його словами, можна шукати паралелі, але обоє митців є унікальними і знаковими постатями світового мистецтва.

Самому Анатолію Криволапу сподобалася ідея представити одночасно свої роботи з народними картинами й творами Приймаченко.

"Задум дуже цікавий, тому що творчість Марії Приймаченко — генетика й образи дохристиянського періоду, - зазначив художник. - Мені цікаво порівняти зі своїм генетичним корінням. Також цікаві картинки на склі. Коли я декларував новітній український пейзаж, то казав, що в новій інформаційній системі легко дуже впізнається малюнок, тобто достатньо кілька начерків і все зрозуміло. А вже образна сила покладається на колір, який повинен бути вихідцем з народного костюму і мистецтва. Наприклад, плахта — це ж такий колористичний шедевр. Сплав такого образу пробуджує той національний пейзаж, який для України взагалі був найголовнішою темою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відкриття Арсенале вийшло легковажним" - Девід Елліотт

Валерій Сухарук вважає, що українське мистецтво завжди можна впізнати за кольором. За його словами українська колористика яскрава, а найголовніше — природна. Він розповів про це на прикладі робіт Анатолія Криволапа.

"Ось дивлюся я на "Сільський пейзаж"... Едуард Димшиц (мистецтвознавець — Gazeta.ua) буквально за тиждень до того мені сказав: "Я ніколи раніше не бачив такого зеленого". Я також не бачив і, звичайно, подумав, що Криволап його придумав. І я був просто шокований, коли якось ішовши пізно увечері — коли щойно було сутінки, а потім відразу ніч — бачив небо і зорі, але частина неба, де щойно зайшло сонце, була саме такого зеленого кольору. Я був просто вражений! Я стояв там півгодини і не міг повірити. А це реальні мотиви, без жодного натяку на те, що колір вигаданий. І ще одна картина "Український мотив. Тиша" — ось те сонце. Такий яскравий червоний! Коли ми виїжджали увечері з помешкання Анатолія... Дивлюся — село, дорога і над дорогою висить сонце з картини Анатолія".

Виставка триватиме у музеї Івана Гончара до 7 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Я ніколи раніше не бачив такого зеленого" - у Києві поруч виставили картини Криволапа та Приймаченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі