четвер, 07 березня 2013 06:45

Видадуть книжки, знімуть кіно і створять хату-музей — план заходів до 200-річчя Шевченка

Видадуть книжки, знімуть кіно і створять хату-музей — план заходів до 200-річчя Шевченка
Фото: Інна Іщук

Віце-прем'єр міністр Костянтин Грищенко відзвітувався перед Президентом, що зроблено із його минулорічного указу по відзначенню 200-річчя Шевченка.

"У межах освітницької програми "Українська книга" у 2012 році вітчизняними видавництвами випущено низку книжок, серед яких два томи Шевченківської енциклопедії. У першому півріччі 2013 року відбудеться випуск 3 і 4 томів, а також друк 8 і 9 томів повного зібрання творів Шевченка у 12 томах. У 2012 році було випущено Кобзар українською та румунською мовами. У Польщі видано "Кобзар" українською та польською мовами. Протягом 13-го року будуть реалізовані 2 масштабні кінематографічні проекти. Канал "Культура" продовжує роботу над створенням 5-серійного документального фільму про Шевченка. Цій тематиці будуть присвячені передачі "Обереги пам'яті", "Відомі історії ", - розповів Грищенко під час засідання Громадскої гуманітраної ради у Каневі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо по-синівськи дбайливо розстрілювати Шевченкове непроминуще слово в іншомовному середовищі" - Борис Олійник

Рішенням уряду прийнято рішення про реорганізацію Канівського училища культури і мистецтв та приєднання його до Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького з утворенням на базі Канівського гуманітарного інституту.

"У с. Мошни в Черкаському районі за кошти обласного бюджету придбано будинок, де облаштують музей Шевченка. У середині березня наказом Мінкульту буде оголошено конкурс щодо створення логотипу відзначення 200-річчя від дня народження Т. Шевченка для використання під час святкування цього ювілею. У січні цього року Україною було подано заявку до ЮНЕСКО щодо включення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича до календаря пам'ятних дат. У межах ООН, планується міжнародна Шевченківська конференція у 2014 році, що проходитиме за організаційного сприяння представництва України при ООН. Досягнуто домовленості про спільне вшанування українського генія з нашими сусідами — Росією, Польщею, Литвою, Білоруссю, Угорщиною. Так, 14 грудня 2012 року у Москві відбулися українсько-російські міжвідомчі консультації щодо розробки концепції та структури спільного заходу. У Астані буде встановлено пам'ятник Шевченку за ескізами заслуженого художника України Куща та заслуженого архітектора України Юрія Лосицького," - зазначив віце-прем'єр міністр.

Зараз ви читаєте новину «Видадуть книжки, знімуть кіно і створять хату-музей — план заходів до 200-річчя Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі