четвер, 19 липня 2012 17:05

Вступити до університету після коледжу у рази легше, ніж після школи — проректор

Вступити до університету після коледжу у рази легше, ніж після школи — проректор
Володимир Бугров. Фото: Олена Білозерська

Школа сьогодні не допрацьовує професійну орієнтацію дітей. Таку думку на прес-конференції висловив перший проректор Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Володимир Бех, повідомляє Gazeta.ua.

"Абітурієнти подають документи на такі різні спеціальності, що вони навіть близько не знаходяться. Наприклад, психологія і технічна праця. Тобто, діаметрально протилежні", - зазначив проректор. Він наголосив, що багато абітурієнтів до останнього не знають, на якому факультеті хочуть вчитися. Оригінали документів у виш подають лише 1-5 відсотків абітурієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти проводили абітурієнтів до приймальної комісії за гроші - Стрелюк

Бех закликав користуватися можливістю вступати в університети, отримавши ступінь молодшого спеціаліста. Бо конкурс серед тих, хто хоче продовжувати своє навчання після коледжу і педагогічного училища — 2-3 особи на місце. У той час, коли на престижні спеціальності серед випускників шкіл конкурс складає 70 осіб на місце.

"Сьогодні вищі навчальні заклади працюють на довірі. Ми не відчуваємо випускника. Ми його беремо на основі показників, які сформували інші люди. Для таких спеціальностей як юрист, менеджер, які напряму піднімають людину по соціальній драбині у суспільстві, це трішечки загрозливо. Бо придатність до спеціальності ніхто ні в кого не визначав, і є загроза, що будуть помилки", - допустив проректор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН назвали найбільш популярні серед вступників виші

За словами проректора по навчальній роботі Київського національного університету ім. Шевченка Володимира Бугрова, університет використовує різні можливості для того, щоб абітурієнти подавали документи саме на ті спеціальності, на які планували навчатися.

"Ми скористатися нашою автономією, і модифікували прийом абітурієнтів з особливими відзнаками. Той, хто виграв 4 етап олімпіади з математики у нас іде на математику і кібернетику, а не на економіку чи міжнародну економіку. Переможці олімпіад з історії йдуть не на юридичний факультет чи міжнародні відносини, а на історичний, філософський факультети", - наголосив Бугров.

Зараз ви читаєте новину «Вступити до університету після коледжу у рази легше, ніж після школи — проректор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути