понеділок, 17 вересня 2012 19:52

У Львові закрили фотовиставку, де на знімках спокусливі моделі позували на польському військовому цвинтарі
5

Фото: Фото: LZ-magazine

Вчора, 15 вересня, приблизно о 16.00 у Музеї Ідей (м. Львів) без попередження було демонтовано виставку Touch Faith, яку організовувала редакційна команда мистецького журналу LZ-magazine. Виставку відкрили два дні тому.

Офіційна причина закриття експозиції – обурення анонімних громадян, які звернулися зі скаргою до Генконсула Польщі Ярослава Дрозда. Той попросив керівництво Музею Ідей демонтувати експозицію, аби уникнути міжнародного скандалу. Її демонтували навіть не попередивши про це авторів.

Невдоволення викликали фото, зняті на польському військовому цвинтарі Личакова. Тлом для деяких знімків є білі хрести меморіалу "львівських орлят". За комуністів цвинтар було зруйновано, а потім відновлено на кошти польського уряду й пожертви місцевої діаспори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комісія з моралі перевірятиме "Сімпсонів" і "Телепузиків"

"Touch Faith – проект, який знаходиться винятково у площині мистецтва, це явище естетичне, а не політичне чи соціальне. Смішно споглядати за тим, як деякі надто національно свідомі громадяни намагаються спровокувати скандал із нічого, створити штучну сенсацію, дешевими примітивними маніпуляціями роздмухати ворожнечу між двома країнами. Якісь добродії побачили страшенну крамолу у позуванні на тлі сих меморіальних хрестів. На нашу думку, цей інцидент є класичним випадком нерозуміння сучасного мистецтва. Ідея проекту Touch Faith – за допомогою переосмислення традиційних, вже майже архаїчних символів і образів показати сучасну людину як квінтесенцію найбільших вад і чеснот. Використання християнської атрибутики, як то хрести й ряса, яскраво ілюструє, як насправді легко сховати свою природну (іноді гріховну) сутність за оманливо праведною зовнішністю. Ми не мали на меті зачепити нічиїх релігійних чи якихось інших почуттів. Ми шануємо історію своєї країни і, яко представники прогресивної європейської молоді, шануємо історію країн-сусідів та їх героїв. І якщо хтось сприйняв виставку як наругу над минулим і над церквою, це говорить лише про недалекість і вузькочолість деяких наших співгромадян. Цією заявою LZ-magazine має намір відхилити усі звинувачення у вандалізмі, розхитуванні суспільної моралі і богохульстві", - пишуть в офіційному листі-поясненні організатори – команда мистецького журналу LZ-magazine.

Найближчим часом LZ-magazine презентує виставку-перфоманс Touh Faith! у Києві.

Зараз ви читаєте новину «У Львові закрили фотовиставку, де на знімках спокусливі моделі позували на польському військовому цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі