пʼятниця, 02 грудня 2016 17:13

Відкриється виставка скандальної колекції Градобанку

Відкриється виставка скандальної колекції Градобанку

2 грудня о 18:00 у київському Національному художньому музеї України відкриється виставка частини скандальної колекції Градобанку.

На виставці будуть експоновані 70 творів українського мистецтва 1980-1995 років. Це роботи Анатолія Криволапа, Іллі Чічкана, Арсена Савадова, Олександра Ройтбурда, Георгія Сенченка, Тіберія Сільваші та Дмитра Кавсана. Вони близько двадцяти років були сховані від глядача.

15 квітня 2016 року Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу Градобанку і залишив у держвласності колекцію з 735 робіт відомих художників, серед яких є роботи Пікассо, Далі, Кандинського та Ренуара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жердицький і Діденко не крали грошей остарбайтерів

Градобанк формував колекцію з 1991 року. 1996-го він зазнав краху. Мистецтвознавці дійшли висновку, що колекція картин оцінюється у $ 5,2 млн. Градобанк оприлюднив свої результати оцінки колекції, згідно з якими вона коштувала понад €52 млн.

Колекція була заставою для кредиту від Нацбанку. Цей кредит Градобанк повернути не зміг. 2000 року його остаточно визнали банкрутом. Картини належало продати за борги на аукціоні, але торги не відбулися. Їх заборонила Верховна Рада. Прийняла закон про визнання колекції національним культурним надбанням. Нацбанк передав картини в Національний художній музей.

Зараз ви читаєте новину «Відкриється виставка скандальної колекції Градобанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі