пʼятниця, 25 січня 2013 10:41

Вчені за допомогою рентгену розгледіли "прихований" портрет на картині Рембрандта

Автор: Фото: desy.de
  Вчені отримали чітке зображення людини, приховане під шарами фарби на картині Рембрандта
Вчені отримали чітке зображення людини, приховане під шарами фарби на картині Рембрандта

Вчені з Німецького синхротронного центру DESY за допомогою складної рентгенографічної технології вперше отримали чітке зображення людини, приховане під шарами фарби на картині Рембрандта "Портрет літньої людини у військовому костюмі", говориться в статті, опублікованій в Journal of Analytical Atomic Spectrometry.

Портрет зберігається в музеї Пола Гетті в Лос-Анджелесі (США). Серед фахівців існує думка, що це портрет батька художника. Він написаний маслом на дошці, приблизно в 1630-му році, на початку епохи бароко в Північній Європі.

Фахівці знали про багатошаровості картини, вони визначили це раніше, досліджуючи її за допомогою інфрачервоних і рентгенівських променів, а також пучків нейтронів. Однак тільки тепер, за допомогою нового методу - макроскопічного рентген-флуоресцентного аналізу (MA-XRF), їм вперше вдалося отримати чітке зображення "захованого" портрета.

Промені рентгена високої енергії викликає флюоресценцію - світіння, при цьому хімічно різні речовини, наприклад, різні фарби, світяться по-різному. Відсканувавши всю картину рентгеном, вчені змогли отримати карту пігментів і, в кінцевому рахунку, відновити зображення, ніяк не пошкодивши "верхній" шедевр.

"Складність роботи з "зафарбованими" версіями картин Рембрандта в тому, що він використовував фарби з однаковим хімічним складом і для початкового малюнку, і для того, який наносив поверх. З Ван Гогом, наприклад, який використовував різні пігменти, працювати набагато легше", - зазначила співавтор дослідження, співробітник DESY Карен Аппель.

Зараз ви читаєте новину «Вчені за допомогою рентгену розгледіли "прихований" портрет на картині Рембрандта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі