Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2014 19:12

Василь Шкляр представив новий роман "Маруся"
5

Фото: Вікторія Цимбаліста

Під час форуму видавців у Львові, письменник Василь Шкляр, автор відомого роману "Чорний ворон", презентував своє нове творіння — книгу про любов та боротьбу - "Маруся".

Шкляр пробирається повз переповнений зал до сцени Львівського драматичного театру о полудні. Публіка письменника зустрічає стоячи та оплесками.

"Маруся — це документальна історія про одну справжню українську амазонку - Олександру Соколовську. Це була юна, тендітна дівчинка - гімназистка. Народжена не для війни, а для щастя. Після того як загинуло троє її братів, вона стала отаманом. Вела за собою величезне українське військо аби очистити нашу землю від московських загарбників", - розказує про свій твір письменник.

Василь Шкляр говорить у створені книги йому дуже допомагали люди, які писали листи і розповідали про головну героїню у творі.

"Одні писали зі слів батька, діда, інші ще десь чули. Було дивно, але всі ці розповіді практично ідентичні з тим, що я знаходив в документах про Соколовську. Марусю багато людей знало. Переповідали про неї, як про легендарну жінку", - пояснює автор.

Шкляр наводить паралелі, каже роман планував ще за довго до подій на Майдані, але він виявився дуже пророчим.

"Так як і цього року, у центрі Києва гинули українські хлопці за Україну, так і в 19 році, на цих місцях помирали українці. Так як цього року, були два табори - одні за правду і честь, а інші за гроші, так і тоді одні співали "Ще не вмерла", а інші "Боже царя храни". Моя книжка минулим дуже нагадує сьогодення, так що я аж жахнувся. У ній слова, коли захворів головний герой Мирон Гірняк, на тиф, йому являється батько і каже: "Стережися сину москаля , коли у тебе похорон, і коли москаль оголошує замирення". Хіба зараз ми не це бачимо?", - каже Шкляр.

Зустріч з письменником триває майже півтори години. Автору із зали читають вірші, шлють подяки, на листках паперу пишуть запитання.

"Тут мене питають чи не планую депутатське майбутнє. Хочу сказати, що ні. Мій улюблений вислів "Україна понад усе", дуже багато депутатів зараз перефразовує його своїми вчинками. Даючи зрозуміти, що "Депутатство понад усе", - не хотів би ніколи до таких людей належати", - додає на останок письменник.
Нову книгу автора можна було придбати за 40 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Василь Шкляр представив новий роман "Маруся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі