Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2013 11:17

В Україні вийшло друком "П'ятикнижжя" забороненого поета
6

Фото: Зображення надані "Видавництвом Старого Лева"

Львівське "Видавництво Старого Лева" підготувало до друку збірку "П'ятикнижжя" Грицька Чубая. Поет помер 1982-го 33-річним.

На початку 1970-х віддрукував один примірник книжки на друкарській машинці. Потім його передрукували і книги ходили в самвидаві, розповідає головний редактор "Видавництва Старого Лева", поетка Мар'яна Савка.

"Він вибивався із загального масиву - ніколи не писав про радянську владу, - говорить видавець. - Сам по собі, ні від кого не залежний, справжній поет - без жодного загравання з владою. У нього у віршах відчувається ця інакшість - говорити між рядками, своєю мовою, правду. За це КДБ його тягало на допити. Його не друкували, був фактично заборонений поет. Чубай і для сучасного покоління, і для мого відігравав ключову роль, бо є одним із поетів від Бога. Хоч небагато прожив і не так багато написав".

Збірку передруковували з оригіналу, повністю зберегли структуру збірки, каже видавець. Додали кілька юнацьких віршів, передмову Костя Москальця й післямову Олега Лишеги.

"Чубай писав Лишезі такі листи, яких не писав нікому, говорив тільки їм двом зрозумілою мовою, - розповідає Мар'яна Савка. - Два з них ми вмістили в цю книжку, а Лишега написав ніби відповідь - з відстані років і віку. Оформила книжку мистецька студія "Аґрафка" - Андрій Лесів і Роман Романишин. Ілюстрації намалював її батько, львівський графік Роман Романишин. Максимально використовували вкраплення саморобного оригіналу. Робили відбиток друкарських сторінок. Друкарська стрічка йде лейтмотивом скрізь по книжці, створюючи колажі. Також у оформленні є фотографії Грицька Чубая, уривки його листів, скани автографів. Вийшла дуже персонально Чубаєва книжка, його там максимально багато".

Книжка має 256 сторінок, вийде з друку наприкінці серпня. Донька поета Соломія Чубай представить на Львівському форумі видавців мистецький проект, присвячений творчості батька. До нього залучить молодих поетів та сучасників Грицька Чубая, музикантів. Син поета Тарас Чубай виступить з гуртом "Плач Єремії", він поклав на музику багато віршів батька. Також участь візьме львівський театр тіней "Див". Гроші на проект збирають спільнокоштом, долучитися можна тут.

Олег Лишега, з післямови до книжки Грицька Чубая "П'ятикнижжя":

"Перестрибуючи вночі вогнище, мабуть, зависоке було полум'я – і щось обсмалилось, щось згоріло. Але вціліли майже всі Твої вірші! Хіба це не тішить? Але де ділася та Твоя п'єса на одну дію – Ти не знаєш? Що в ній було? Вона теж була про ту нескінченну культурну революцію в якійсь далекій невідомій землі?.. А той старий непопулярний кінотеатр з ветхим бальконом – там, де Ти дивився "Три ночі кохання" з газетним кульком немитих черешень, і де ми з тобою пізніше бачили і "Дітей райка", і "Набережну туманів" Марселя Карне, – той старий кінотеатрик вистояв: уже він тепер не "Піонер", а "Театр Воскресіння", ого! І ті ж стіни в мокрих патьоках, може, то зістарілі гіпсові купідони, як і тоді, в темряві мочаться у залу просто з того ветхого балькону на нову публіку?"

Зараз ви читаєте новину «В Україні вийшло друком "П'ятикнижжя" забороненого поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі