понеділок, 28 листопада 2016 15:26

В опері троє героїв застрягли між пеклом і раєм

В опері троє героїв застрягли між пеклом і раєм

9 грудня в київській Національній опері України відбудеться прем'єра сучасної опери "Лімб". Продюсер проекту Олександра Андрусик розповіла Gazeta.ua, чому Мерилін Монро назвали Тіною, що таке лімб і чому його закрили.

Опера називається "Лімб". Чому автор обрав саме це місце?

Лімб – не є ні пеклом, ні чистилищем, ні раєм. А є місцем тотального сумніву, очікування, нудьги. Коли автор лібрето Патрік Хан шукав точку, в якій могли б співіснувати різні часи, він знайшов її в цьому "вічному залі очікування". У католицькому вченні лімб існував до 2007 року. Тоді його офіційно "закрили". Події опери Джервазоні розгортаються в цьому умовному місці, напередодні його цілком реального скасування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мерилін Монро звабила стража, щоб не потрапити до пекла - прем'єра

Прототипами головних героїв стали шведський природознавець Карл Лінней, італійський філософ Джордано Бруно й американська кіноактриса Мерилін Монро. Її в опері назвали Тіною, чому?

Карл - це персонаж, що наслідує Карла Ліннея. Він не тільки вперше запропонував наукову класифікацію тварин і рослин, але й наполегливо цікавився доказами nemesis divina. Це божествена відплата, покарання людини у відповідь на її дії. Герой Бруно - мислитель і звабник. Зраджує друга Карла заради кохання прекрасної Тіни. З трьох героїв твору вона найближча до нас у часі. ЇЇ прототип Мерилін Монро. На відміну від двох попередніх героїв їй не дали справжнє ім'я. Бо не мали на це авторських прав. В опері вона говорить білими віршами з блокнотів співачки. У тексті її партій – повтори. Тіна чуттєва і вразлива. У кожного співака є тінь – актор чи акторка. Вони інколи переривають слова головних героїв або промовлють їх іншою мовою.

Музичне звучання опери створював італійський композитор Стефано Джервазоні. Чому він обрав 4 мови для твору?

Суттєвою ознакою музики Стефано Джервазоні є її зв'язок із філологією. Для композитора було принципово, щоб герої говорили своїми мовами. У цьому він спирався на досвід власних вокальних циклів. У "Лімбі" Джервазоні досліджує можливість злиття мовного і музичного матеріалу в єдине ціле. Головними темами твору стали неможливість розуміння і оманливість мови. Кожному героєві відповідає певний інструмент ансамблю. Карла супроводжують цимбали. Бруно – валторна, а Тіну – блокфлейти. Гру підкреслює залучення електроніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в оперному театрі: підтвердили звільнення акторки

Твір за жанром десь посередині між театром і оперою. З якою метою це зроблено?

По своїй суті - це музичний театр. Патрік Хан хотів окреслити кілька ситуацій, у яких міг би розвиватися сюжет. Відповідно до традицій комічної опери, "Лімб" не вирізняється ані особливо складним сюжетом, ані психологічною достовірністю характерів. Опера "Лімб"написана в 2011-2012 роках на замовлення Мінкультури Франції для Страcбурзького ансамблю перкусіоністів. Її українську прем'єру здійснює агенція "Ухо" на запрошення Національної опери України.

Зараз ви читаєте новину «В опері троє героїв застрягли між пеклом і раєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі