четвер, 24 квітня 2014 15:21

У Одесі покажуть рідкісну версію трилера "Шантаж" Хічкока
5

Показ фільму на легендарних Потьомкінських сходах в супроводі симфонічного оркестру - традиційно відбудеться в перші дні Одеського фестивалю. Цього року на глядачів чекає зустріч з фільмом "Шантаж" від п'ятикратного номінанта на премію "Оскар" і кращого режисера всіх часів в жанрі "трилер" Альфреда Хічкока.

"Шантаж" - унікальне кіно. Знятий 1929 року, цей філь зайняв особливе місце у творчості "генія нуара", ставши останнім німим і першим звуковим кіно маестро одночасно. У процесі зйомок продюсер фільму Джон Максвелл закупив в Америці звукозаписну техніку - першу в Британії, - і Хічкок вирішив випробувати її, знявши другу - звукову версію стрічки. На фестивалі буде показана менш відома - німа картина. У цьому фільмі глядачі побачать одне з найцікавіших камео видатного режисера.

"Шантаж", чи "любовна історія Скотланд Ярду", як її описували продюсери - останній німий і перший звуковий фільм Альфреда Хічкока, який відкрив еру звукового кіно у Великобританії. Спочатку стрічка була знята без звуку, але до кінця роботи над нею з'явилося звукозаписуюче обладнання і Хічкок прийняв рішення зняти окрему звукову версію фільму.

На фільм чекав комерційний тріумф і визнання кінокритиків, які після цієї роботи охрестили Хічкока одним з видатних режисерів всіх часів. На 10-й хвилині фільму Альфред Хічкок з'являється в цікавому камео - він пасажир у вагоні метро, читає книгу, в той час як маленький хлопчик постійно заважає йому.

"Шантаж" демонструє у всій красі багато стилістичних елементів, характерних манері Хічкока, зокрема, захопленість чоловічою сексуальною агресією і жіночою вразливістю. Картина входить в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО разом із ще 8 фільмами режисера.

На Потьомкінських сходах в Одесі у супроводі симфонічного оркестру буде показана рідкісна німа версія, оригінальна плівка якої була відновлена національним архівом Британського інституту кіно (BFI) спільно з STUDIOCANAL. Фестиваль пройде 11-19 липня.

Зараз ви читаєте новину «У Одесі покажуть рідкісну версію трилера "Шантаж" Хічкока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі