середа, 14 грудня 2016 12:00

В Київській опереті намагались українізувати російську армію

Першою постановкою Київської оперети стала "Летюча миша" австрійського композитора Йоганна Штрауса. Прем'єра вистави відбулася 14 грудня 1934 року. Театр музичної комедії, як тоді називали оперету, відкрили в будівлі колишнього Троїцького народного дому. У ньому 1907-го актор і режисер Микола Садовський заснував перший стаціонарний театр в Україні. Тоді це була околиця Києва. На сцені театру працювали Марія Заньковецька, Панас Саксаганський, Марко Кропивницький, Лесь Курбас.

Автор: http://infoportal.kiev.ua/
 

1913 року в Троїцькому домі працював комітет, який організовував першу в Російській імперії Олімпіаду. У часи визвольних змагань у його стінах діяв Військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка, що прагнув українізувати військові частини царської армії. Кожне нове керівництво України намагалось організувати тут головний театр країни. За УНР діяв "Український національний театр", за гетьмана Скоропадського - "Державний народний театр", за Директорії - "Український народний театр". За більшовиків "Державний драматичний народний театр Губполітпросвіти" - теперішній львівський театр Марії Заньковецької. Радянська влада не любила буржуазне визначення "оперета".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архітектора театру на Подолі звинувачують у плагіаті

З переїздом столиці України з Харкова до Києва очолити Театр музичної комедії в головному місті республіки довірили одеситові Сергію Каргальському. 1925-го він заснував першу українську оперу в Харкові, пересувну оперу у Вінниці. У Києві поставив "Продавця птахів" німецького композитора Целлера. Репресований 1937-го. За рік на сцені театру музичної комедії вперше поставили українську оперету — "Весілля в Малинівці" про радісну зустріч селянами Червоної армії 1919 року. За СРСР вулиця, на якій стоїть театр, називалась Червоноармійська. Київською оперетою театр музичної комедії дозволи назвати лише в середині 1960-х.

"Летюча миша" досі іде в його репертуарі. Наступний показ вистави 30 грудня.

Зараз ви читаєте новину «В Київській опереті намагались українізувати російську армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі