середа, 18 березня 2015 14:30

В Києві пройшов День української казки
10

Понад 700 дітей взяли участь у відкритті казкового проекту "Було де не було" у виставковому просторі "Домосфера". Під час заходу малеча дивилася лялькові вистави за участі зірок, брала участь у чисельних майстер-класах, вивчала історію казок та розфарбовувала найбільшу в Україні казкову розмальовку прямо на стіні. Класичний сюжет про Котигорошка маленькі відвідувачі не тільки розфарбували, але й доповнили – домалювали у руках богатиря прапори України та "Правого сектора". Крім того, багато дітей принесли з собою книжки українських казок, які організатори збирають для дитячих будинків на сході України.

"Виставка "Було де не було" безкоштовна для відвідування, ― говорить організатор проекту Наталія Кравець. ― Але ми просимо всіх, хто захоче завітати до нас у "Домосферу" до 14 квітня, принести книги казок, щоб передати їх на схід України. Для кожної книги, яку дарують, ми зробили наліпку зі словами: "Я дарую тобі цю книгу і бажаю, щоб ти полюбив українську казку так, як люблю її я". Саме так, через любов, через цікаву історію та маленькі листи можна прививати і любов до України, відчуття, що хтось далеко думає про тебе, комусь ти не байдужий".

До відкриття проекту також долучився Київський муніципальний театр ляльок та українські зірки. Одразу дві зіркові трупи взяли участь у ляльковій виставі "Котик та Півник". У героїв українських казок перевтілилися: Влад Яма, Альона Шоптенко, Світлана Тарабарова, Марічка Падалко, Наташа Гордієнко, брати Борисенки, Арсен Мірзоян, Олександр Скічко та Яніна Соколова.

"У нашому репертуарі 25 лялькових вистав, "Котика та Півника" ми граємо більше 10 років і ставимося до нього, як і до інших вистав, дуже серйозно, адже це мистецтво! ― розповідає режисер Михайло Урицький. ― Перед початком репетицій ми скептично відносилися до участі зірок у постановці, адже сумнівалися у серйозності їхнього підходу. Та виявилося, що переживання були марними. Особливо вразив Влад Яма, який першим попросив про додаткові зустрічі з акторами театру для того, аби краще опанувати роль. Дуже серйозно підійшов до ролі казкаря Вова Борисенко, який першим вивчив роль на пам'ять. Загалом усі впоралися зі своїм завданням і, що важливо, передали казковий, піднесений настрій маленьким глядачам".

Основою експозиції стали двометрові казки з паперу, які зробила студія Лесі Патоки. Кожна казка складається з понад 6000 деталей, загалом для "Котигорошка", "Пана Коцького", "Івасика-Телесика", "Колоска" та "Кривенької Качечки" знадобилося 200 квадратних метрів картону. Ще одна важлива частина виставки ― освітній проект, в рамках якого організатори проаналізували 100 українських казок та записали історії їх виникнення.

"Ми дуже вдячні доценту кафедри фольклористики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олесі Наумовській, яка допомогла нам створити освітній проект, ― зізнається Наталія Кравець. ― Стільки цікавих фактів про українські казки ви не знайдете в жодній книжці. На виставці діти можуть не лише дізнатися, як і чому виникли казки, з яких областей України яка казка прийшла, які герої в українських казках унікальні, а які існують у західній та східній літературі під іншими іменами, але й пограти з магічним деревом та роздивитися найбільшу казкову розмальовку в Україні".
Розмальовку, як і понад 40 ілюстрацій для проекту, створила художниця Олена Васик. Ще одну розмальовку, яку діти розфарбовували цілий день по фрагментах і збирали як пазл, намалювала ілюстратор Ольга Дегтярьова.

Виставка "Було де не було" відкрита 7 днів на тиждень у ТЦ "Домосфера", Столичне шосе, 101, з 14 березня по 14 квітня 2015 року. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «В Києві пройшов День української казки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі