субота, 18 червня 2016 15:00

В Києві проходить виставка сучасного грузинського мистецтва
5

"Виставка важлива як в політичному, так і в соціальному контексті. Особливо в даний час, коли маємо проблеми з деякими сусідами, як-от з Росією, - каже мистецтвознавець, куратор Галереї сучасного мистецтва Грузії Чарльз Меревезер. Тому для Грузії зараз дуже важливо подивитись на формування ідентичності через формат сучасного мистецтва".

В рамках першого київського Тижня мистецтв в Мистецькому Арсеналі проходить виставка "Формування ідентичності". Представляє роботи 7 молодих грузинських художників 20-40 років. Художники експериментують з різними матеріалами, намагаються поламати усталені традиції. Чарльз Меревезер розповів про особливості сучасного грузинського мистецтва і про виставку, яку привіз з Національної галереї сучасного мистецтва Грузії спеціально до Тижня мистецтв у Києві.
"Грузинське традиційне мистецтво дуже сильне і багато художників, тут представлених, мають в своїх роботах традиційні елементи. Але інтерпретуються вони по-новому, через інші засоби, - продовжує куратор. Грузія дуже довго перебувала під окупацією — спочатку радянською, потім була війна 2008 року. І лише зараз ми починаємо ідентифікувати, що таке грузинське мистецтво. Найважливіше завдання цієї виставки — показати, що мистецтво Грузії існує, розвивається. У нас немає книжок про сучасне грузинське мистецтво, тому ця виставка допомагає форсувати процес його дослідження і вивчення", - каже Меревезер.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

Чарльз Меревезер - куратор Галереї сучасного мистецтва Грузії


Художник Леван Міндіашвілі живе і працює у Нью-Йорку. Серія з трьох скульптурних робіт під назвою "Ненавмисна археологія" - це осмислення історії, археології і, в той же час, архітектурних тенденцій сьогодення. Ці роботи - гарний приклад ідентифікації особистості. Поєднують минуле і теперішнє, що показано на прикладі архітектури.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 

Скульптура Левана Міндіашвілі з серії "Ненавмисна археологія"


Художниця Ніно Зіракашвілі — одна з наймолодших мисткинь, чиї роботи представлені на виставці. Закінчила факультет дизайну. Працює в змішаній техніці. У створенні робіт використовує свої знання тканин, килимів. Художниця осмислює традиційні форми через сучасну художню мову.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 
Робота Ніно Зіракашвілі "Нескінченні плани". Шовк, акрил, котон.


Джорджі Табатадзе також працює зі скульптурою. Дві його роботи під назвою "Невідомий користувач" говорять самі за себе. Це два профілі чоловіка і жінки, що повторюють профіль фейсбуку, але втілені в традиційному матеріалі, з воску. Знову ж таки - це осмислення сучасності через характерні для минулого перебільшені монументи, - уточнює Чарльз.

Автор: Анастасія Хлапоніна
 
Серія "Невідомий користувач" Джорджі Табатадзе


Анна Шадунелі працює з відео та інсталяцією. Її робота "Порожнеча" намагається структурувати архітектурний простір.

"Порожнеча" Анни Шадунелі


Восени виставка експонуватиметься в Грузії.

Зараз ви читаєте новину «В Києві проходить виставка сучасного грузинського мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі