пʼятниця, 17 квітня 2015 16:31

У Києві показують "мужній" живопис Олени Рижих
15

Фото: Валерія Радзієвська

У столичній галереї "Мистецька збірка" триває виставка полотен Олени Рижих "Побачення". Назву не слід розуміти буквально, каже авторка: вона означає побачення як між двома людьми, так з місцями, на які можна подивитися по-новому. А також з самим собою.

Побаченню між двома на виставці присвячені дві контрастні за відчуттям картини - помаранчева, що змальовує побачення на Півдні, і темно-синя зі смарагдовими тонами — про побачення десь на Балканах. У першій - розкритість нагрітого сонцем дня, у другій — таємниця спілкування на відомій лише двом мові — на фоні гір на обрії. В обох випадках обриси людей — настільки прості, що спонукають згадати простоту форм у стародавньому єгипетському живописі. Форма тут не головна, головний настрій, - говорить художниця. Настрій передається в кольорі.

- Мені важливо передати підвищену температуру емоцій. Кольори мають відтворювати напружену атмосферу, насичену, піднесену, навіть холодні синій і фіолетовий.

У пейзажах Олена Рижих так само не промальовує деталі, малює широкими мазками "рубаючи форму".

Мистецтвознавець Дмитро Корсунь назвав її живопис "мужнім і езотеричним".

- Вона змогла пов'язати цілком сучасну образотворчу мову з архаїчною героїчною мовою романських емалей і готичних вітражів, та вишуканою емоційною колористикою стінопису середньовіччя. Це все дуже чесно і все під високою напругою.

Насичений колір і чітка лаконічна структура дають змогу передати головне — суть сюжету і значущі деталі. Глядач не має отримувати естетичну насолоду від побаченого, він має перейнятися відчуттями.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показують "мужній" живопис Олени Рижих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі