понеділок, 14 січня 2013 00:17

У колишній тюрмі виставляють роботи арештантів
6

Фото: Павло Паламарчук

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" відкрив унікальну міні-експозицію. У стінах музею можна побачити вишивки, які робили ув'язнені там жінки. Наразі в колекції є лише дві вишивки.

"Насправді, в нас більше робіт, - розповіла заступник директора музею Вікторія Садова. – Просто ці дві роботи тематичні, на них різдвяні мотиви. З часом покажемо інші роботи. Вони зроблені у 1949 році. Тоді ув'язненим заборонялося вишивати. Але жінки умудрялися це робити. Тим паче, вишивку можна було легко сховати під час перевірок камер. Тканину жінки виривали з власного одягу. Його ж і пороли на нитки, щоб вишивати. Голок звісно, що не було. То вони умудрялися риб'ячими кістками працювати. Важко це навіть уявити".

На обох вишивках зображена Діва Марія. Навколо робіт висять різдвяні листівки з повстанцями. Їх виготовляли за кордоном. Уся експозиція оточена алюмінієвим колючим дротом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві показують 300 малюнків кульковою ручкою від дітей та відомих художників

Одна із робіт належить Катерині Мельницькій. Вишивку для фондів музею приніс її син. Коли музейники попросили розповісти її про історію, та на відріз відмовилася. Як розповів син Мельницької, жінка ніколи не розповідала вдома які знущання чинили над нею в тюрмі. Для родини ця тема є табу. Для Катерини Мельницької одна думка про тюрму є болісним спогадом про страшні катування. Інший експонат був зроблений Марією Бедзик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі показали ялинки із моху та дідухів із бісеру

Ув'язненим тюрми на Лонцького забороняли тримати біля себе будь-які релігійні предмети. Але люди умудрялися обхитрити систему. Вервечки для молитви робили із м'якуша хліба. Священики, котрі перебували в тюрмі, проводили таємні літургії. Хрест складали із двох ложок.

"У мене сльози на очі навернулися, коли дізналася. Як створювали ці вишивки, - розповіла киянка Василина Мудрик. – Це просто неймовірно і жахливо водночас. Та й сам цей музей доволі моторошний. Але вважаю, кожен повинен відвідати його. Адже тут зібрана уся правда, про те, як знущалися над українцями, вбивали їх".

Зараз ви читаєте новину «У колишній тюрмі виставляють роботи арештантів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі