неділя, 24 липня 2016 12:57

Усі призери Одеського кінофестивалю

Усі призери Одеського кінофестивалю

Мертвий мандрівник, закохані брат і сестра, вагітна заробітчанка – герої фільмів, відзначених на 7-му Одеському кінофестивалі.


Гран-прі фестивалю, за підсумками глядацького голосування, отримала стрічка "Хто палає, палає, палає" британської режисерки Чанії Баттон. Головний герой іронічної комедії – померлий чоловік, що з'являється у відеозаписах, адресованих двом кращим подругам. Його остання воля – щоб його прах розвіяли у чотирьох куточках Британії, що мали для нього особливе значення. Дівчата відправляються у подорож, переглядаючи відеозвернення покійного.


Журі національного конкурсу обрало найкращим фільмом "Гніздо горлиці" режисера Тараса Ткаченка. У центрі сюжету – сучасна буковинська родина, де жінка вирушає на заробітки до Італії, а чоловік з дитиною живуть на її гроші. Під час візиту додому мати дізнається про вагітність доньки. Приховує від чоловіка, що і сама – при надії. "Тема заробітчанства для мене дуже близька, - зазначила акторка Римма Зюбіна, котра зіграла головну героїню фільму. - Я виросла в Ужгороді, там практично кожен другий однією ногою тут, а іншою - на заробітках. Ці люди зараз - найбільші інвестори України".


Найкращим фільмом Міжнародної програми стала стрічка "Незаконні" румунського режисера Адріана Сітару. Один з головних героїв – удівець, батько чотирьох дітей, від яких він приховує таємниці свого минулого. Та виявляється, його молодші син і донька, 22-річні близнюки, мають найстрашнішу для нього таємницю. "Робота над фільмом була для нас експериментом, - каже румунська акторка, Аліна Ґріґоре, виконавиця головної ролі. – Наш акторський склад глибоко вживався в роль персонажів, ми жили у квартирі, де йшли зйомки, а оператор ходив за нами і знімав усе з перших дублів".


Нововведенням 7-го Одеського кінофестивалю стало запровадження програми європейських документальних фільмів. Перемогу в конкурсі отримала стрічка "У Каліфорнії" Шарля Редона. Режисер занурився в оточення дружини, котра займалась балетом, та почав його документувати. Поступово Шарль зрозумів, що може збудувати драму і у своєму власному житті.

Спеціальний диплом конкурсу отримала стрічка "Мій друг Борис Нємцов" російської режисерки Зосі Родкевич. "Жити в Росії за останні роки стало краще. Але огидніше", - каже у кадрі покійний опозиціонер. Кіно змонтоване з журналістських матеріалів, знятих за три роки спілкування режисерки з Нємцовим.

Спеціальні дипломи журі міжнародного кінофестивалю присудили фільмам "Людожери" та "Засмага". "Золотого Дюка" за найкращу акторську роботу отримали зірки фільму "Вітання з Фукусіми", німкеня Розалі Томасс і японка Каорі Момої, а також Мирослав Слабошпицький - за роль брата Володимира Леніна у фільмі Олени Дем'яненко "Моя бабуся Фані Каплан".

Найкращим режисером року визнали Ксав'є Серона за фільм "Смерть від смерті".

Нагороду за найкращий короткометражний фільм розділили дві картини: "У Манчестері йшов дощ" Валерії Кальченко й Антоніо Лукича і "Цвях" Філіпа Сотниченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінокритик назвав п'ять кращих фільмів Одеського кінофестивалю


Спеціальні дипломи в національному конкурсі отримали картини "Панорама" Юрія Шилова й "Дідочок" Володимира Тихого.
Диплом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) за найкращий український повнометражний фільм отримав Юрій Грицина з фільмом "VARTA 1, Львів, Україна".
Нагороду за найкращу короткометражну роботу в цій же категорії отримала картина "Дім" Ірини Цілик.

Найкращим проектом на пітчинг у професійній секції Film Industry Office визнали роботу режисерки Аліси Коваленко і продюсерів Стефана Сіохіна та Максима Васяновича "Домашні ігри".

Спецприз за презентацію проекту на пітчинг отримав режисер Любомир Левицький за картину "Егрегор". Фільми "5 терапія" Аліси Павловської та "Її серце" Ахтема Сеїтаблаєва визнали найкращими проектами Work in Progress.

У новій категорії комедійних серіалів перемогу здобула стрічка Ольги Войтенко "Мій друг Ерзо".


Зараз ви читаєте новину «Усі призери Одеського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі