субота, 27 лютого 2016 14:25

Померла балетмейстер Валерія Вірська

Померла балетмейстер Валерія Вірська

Балетмейтсер Валерія Вірська померла сьогодні вранці у віці 85 років. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомила генеральний директор Національного комплексу "Мистецький Арсенал" Наталія Заболотна.

"Годину тому пішла з життя прекрасна жінка Валерія Семенівна Вірська. Більшого культурного дару, який зробила, дарувавши колекцію світового рівня, Валерія Вірська українському народові в особі Мистецького Арсеналу, ніхто останні 100 років в нашій країні не робив. Шануймо й пам'ятаймо наших героїв! Світла пам'ять Валерії Вірській!" - повідомляє Заболотна.

Також розповідає про одне з останніх спілкувань з жінкою: "Напередодні Нового року ми з Антоном Дробовичем принесли їй ялинку у горщику, яку наряджали під її жарти іграшками й духмяними пряниками від Миколая. Валерія Семенівна була в по-дитячому піднесеному святковому настрої. А найбільше тішилася новорічному подарунку - парфумам "ШАНЕЛЬ 5". Отакі вони - жінки. А Вона - Справжня. Людина з Великої Літери!!!"

Валерія Вірська-Котляр народилася 29 жовтня 1930 року у Києві. У 1949–1951 роках – артистка Львівського театру опери та балету ім. Івана Франка, 1951–1954 – Ансамблю Пнівнічної групи військ МО СРСР у Польщі, 1954–1975 – провідна солістка, а 1975–1980 – балетмейстер Державного заслуженого ансамблю танцю УРСР ім. Павла Вірського. Дружина балетмейстера Павла Вірського (1905-1975) і колекціонера Ігоря Диченка (1946-2015).

Торік після смерті другого чоловіка Валерія Вірська передала його унікальну колекцію - близько 700 картин українських авангардистів - в дар державі і народові України. Під час урочистої передачі Президент України вручив їй орден княгині Ольги.

Зараз ви читаєте новину «Померла балетмейстер Валерія Вірська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі