четвер, 08 травня 2014 17:50

Українскою переклали роман британської письменниці про депортацію кримських татар

Українскою переклали роман британської письменниці про депортацію кримських татар
Фото: ualit.org

14 травня Британська письменниця та журналістка Лілі Хайд презентує у Києві україномовне видання книги "Омріяний край".

Захід, приурочений до 70-тої річниці від часу депортації кримських татар з історичної батьківщини, відбудеться за підтримки Міністерства культури України та Київської міськдержадміністрації. Організатори акції – Меджліс кримськотатарського народу, ГО "Земляцтво кримських татар у місті Києві", Британсько-українське товариство та Видавництво "Дуліби".

У травні минає 70 років від часу депортації кримських татар з історичної батьківщини до Узбекистану, Казахстану та Росії. Наприкінці 1980-х років почалося масове повернення кримських татар до Криму. Репатріація не була безболісною. Знадобилося багато терпіння і праці, аби кримські татари почали "ставати на ноги" на своїй предковічній землі. Сьогоднішні події немов повертають колесо історії назад: багатьом кримським татарам доводиться знову залишати батьківщину.

Лілі Хайд – британська письменниця та журналістка. 10 років вона пропрацювала в Україні, нею було зібрано десятки інтерв'ю про депортацію та репатріацію кримських татар, на цій основі письменниця створила художній твір – роман "Омріяний край". Роман видали у Великобританії (Walker Books, 2008), переклали на французьку (Naïve livres, 2011) та кримськотатарську (Тезис, 2013) мови. Українською мовою книга щойно побачила світ у видавництві "Дуліби".

Презентація книги відбудеться 14 травня з 19.00 до 20.00 в "Мистецькому Арсеналі" (вул. Лаврська 10-12). На подію запрошено провідних українських політиків, дипломатичний корпус, визначних діячів літератури, мистецтва та науки. Базовою ідеєю акції буде доброчинність, збір коштів на підтримку кримськотатарських ініціатив.

Зараз ви читаєте новину «Українскою переклали роман британської письменниці про депортацію кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі