четвер, 13 червня 2013 13:19

Українського "Параджанова" та ретроспективні фільми Кіри Муратової покажуть на фестивалі в Карлових Варах
8

Параджанов
Параджанов
Параджанов
Короткі зустрічі
Короткі зустрічі

На цьогорічному міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах фільм про видатного режисера Параджанова змагатиметься в конкурсній програмі "На схід від заходу". Стрічка знята у співпраці України, Грузії та Вірменії.

Минулого року в цій же секції Україна здобула перемогу. Фільм Єви Нейман "Дім з башточкою" отримав головну нагороду.

Стрічка "Параджанов" розповідає про життя видатного режисера, коли йому вже виповнилося 40 років. На екрані його втілив французький режисер Серж Аведікян, він же виступив і спів-автором фільму.

Також в офіційній ретроспективній програмі Карловарського МКФ за поданням Національного центру Олександра Довженка будуть представлені одні з перших фільмів Кіри Муратової "Короткі зустрічі" та "Довгі проводи".

Це вперше українська реставрована кінокласика потрапляє до офіційної ретроспективної програми кінофестивалю класу "А".

"Короткі зустрічі" - Кра Муратова зняла 1967-го року. У фільмі про любовний трикутник головні ролі зіграли Володимир Висоцький, Ніна Русланова та сама Кіра Муратова. "Довгі проводи" - про стосунки між матір'ю та вже дорослим сином. Фільм свого часу заборонили на 16 років, назвавши його опозиціонерським.

Радянські цензори охрестили стрічки "провінційними мелодрамами". Але у таких простих історіях та трохи дивних героях режисерці вдалося втілити нову кінематографічну реальність з напруженим ритмом та увагою до деталей.

Відкриє фестваль у Карлових Варах стрічка Мішеля Гондрі "Піна днів", яку він зняв за мотивами найпопулярнішого роману Бориса Віана. Кінофестиваль проходить з 26-го червня по 6 липня.

Зараз ви читаєте новину «Українського "Параджанова" та ретроспективні фільми Кіри Муратової покажуть на фестивалі в Карлових Варах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі