пʼятниця, 28 лютого 2014 14:09

Українські художники та поети влаштують "ремонт Шевченка"
2

Анатолій Петрицький "Портрет Михайля Семенка" (1929)

Сучасні українські поети та художники 4 березня влаштують мистецьку акцію у столичному центрі "Майстер-клас". Її присвятять 100-річчю українського футуризму. Олег Коцарев, Богдан-Олег Горобчук, Павло Коробчук, Вано Крюгер та інші митці читатимуть вірші і малюватимуть на обличчях, як їх колеги 100 років тому.

Український футуризм почався з виходом першої футуристичної збірки Михайла Семенка "Дерзання" (1914). Цей напрям Михайль Семенко заснував разом з двома художниками - Базилем Семенко, своїм братом, та Павлом Ковжуном, організувавши групу і видавництво "Квері". Київські магазини відмовлялися продавати книгу, в передмові до якої були слова "Я палю свій "Кобзар". Що мав на увазі Семенко, коли він посягнув на святиню - "Кобзар"? На це відповідь шукатимуть сучасні митці.

Книга вийшла за кілька днів до 100-річного ювілею Тараса Шевченка, який заборонила святкувати імперська влада. Тоді ж вибухнули масові демонстрації студентів проти цієї заборони, на придушення яких кинули загони поліції. Так почався український футуризм.

"100 років футуризму. Ремонт Шевченка" відбудеться 4 березня о 19:00. Вхід на подію вільний.

Зараз ви читаєте новину «Українські художники та поети влаштують "ремонт Шевченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі