Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2014 11:23

Українцям покажуть документальні фільми про шокуючий і справжній Майдан
2

"Зима, що нас змінила" - серія документальних фільмів про Євромайдан, яку показуватимуть на талебаченні щотижня.

Першим покажуть "Небесну сотню". Вона вийде на каналі "1+1" сьогодні, 3 квітня, до сороковин за вбитими у боях на вулиці Інститутській. Про останні і найкривавіші дні протистояння розказуватимуть очевидці тих подій, учасники і родичі загиблих. Початок – о 22:00.

"Досі невідомо, скільки людей входить до Небесної сотні, адже це не тільки ті, кого вбили в центрі Києва в кінці лютого, – розповідає редактор проекту Акім Галімов. – З початку Євромайдану багато людей пропали без вісті чи були замордовані у різних куточках України. Але термін Небесна сотня з'явився після найзапекліших боїв на Майдані Незалежності. І ми покажемо, як сталося так, що всього за три дні в центрі Києва було вбито майже 100 людей".

Режисерську роботу взяв на себе "Вавилон'13". Зокрема режисерами стрічки "Небесна сотня" є Юлія Гонтарук і Роман Любий.

"Вавилон'13" - це творче об'єднання українських кінематографістів, котрі згуртувалися від першого дня Євромайдану. Вони перебували у найгарячіших точках, фільмували настрої людей, а також події, котрі лишалися поза кадром журналістів. Проект одразу став відомим в Інтернеті, а його відео часто ставали вірусними.

"Українські кінематографісти, миттєво зреагувавши на події, які відбулися після нічного силового розгону мирної маніфестації 30 листопада, почали задокументовувати подальший хід громадянського  протесту, –зазначають у "Вавилоні'13". - Ми згуртувалися для того, щоб і самим чіткіше зрозуміти й усвідомити, що відбувається навколо".

Наступними документалками будуть "Перша смерть" режисера Володимира Тихого про смерть Сергія Нігояна та "Коктейлі Грушевського" Олександра Стеколенка про радикалізацію протесту.

"Працювати з режисерами Вавилонон13 велика професійна удача, бо маємо справу з дуже талановитими людьми і надзвичайними зйомками, - розповідає продюсер "1+1 Продакшн" Наталка Якимович. -  Деякі кадри настільки вражають, що більше скидаються на постановку в художніх фільмах. Багато з цих подій я бачила на власні очі, але все одно, монтуючи цю хроніку важко віриться в її реальність. Думаю, що цикл виходить дуже вчасно, бо ми вже почали забувати, як все було насправді: що змусило людей вийти, чому вони взялися розливати коктейлі Молотова, і що саме змусило втекти Януковича? Зараз багато з'являється неоднозначних версій цих подій,  багато сумнівів – але, насправді, все дуже однозначно. "Небесна сотня" - фільм не про тих, хто загинув, а про те, що пережили ті, хто вижив, про те, що не можна забувати і піддавати сумнівам". 

Фільм "Перша смерть" зафіксував точку неповернення у протистоянні між владою та народом. 22 січня – на Грушевського кульове поранення отримав оператор Вавилону 13 Юрій Грузінов. Він потрапив у медпункт, організований протестувальниками в приміщенні Академії Наук. Там вже лежало тіло застреленого Сергія Нігояна. Попри біль, на адреналіні, Влад  почав знімати усе, що відбувалося далі. Саме ці зйомки, які зафіксували страх, розгубленість та неготовність усіх сторін до смерті і стали основою стрічки. Загибель Сергія Нігояна та  Михайла Жизневського стали поворотними моментами в історії Майдану. Юрій Грузінов поруч з іншими свідками став одним з героїв фільму.  

У фільм Олександра Стеколенка "Коктейлі Грушевського"  добре видно швидкий темп радикалізації суспільства. Після побиття студентів, коли на їхній захист вийшло чимало киян, мало хто й уявити міг, що влада знову вдасться до насилля. Проте саме ігнорування людей на вулицях, спроби їх придушити хитрими та прямими способами і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова. У фільмі використано виключно архівні матеріали операторів та режисерів творчого об'єднання "Вавилон13", які почали знімати протести з їх першого дня. За 23 хвилини фільму чітко простежується загострення атмосфери на вулицях столиці. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей у стрічках, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах, це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього. "Коктейлі Грушевського" - це не дослідження, а нариси, які концентрують увагу на атмосфері тих днів, на емоціях і почуттях людей.

Зараз ви читаєте новину «Українцям покажуть документальні фільми про шокуючий і справжній Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі