середа, 07 грудня 2016 09:00

Україна - це країна, де багато брешуть - директор нідерландського музею

 

"Україна - це країна, де багато брешуть. Їх добровольчий батальйон ОУН - звичайні неонацисти. А голова СБУ Валентин Наливайченко та лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок причетні до крадіжки колекції картин класичних голландських майстрів", - заявив у нідерландській газеті De Telegraaf директор музею Західної Фрісландії Ед Гірдінг.

У номері видання за 7 грудня 2015 року розповів про розслідування злочину 11-ї річної давнини. Тоді з музею в місті Горн зникли 24 картини художників XVII-XVIII ст. У січні 2014 року нідерландська поліція виявила фото викраденого полотна Яна Лінсена на одному з українських сайтів. Невідомі просили оцінити його вартість. Ще кілька картин знайшли у київській квартирі президента алчевського футбольного клубу "Сталь" Володимира Полубатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За скіфським золотом Україна звернулася до Інтерполу

Нідерландці припускали, що українські правоохоронці вилучили їх та хотіли продати. Зв'язалися з приватними покупцями з Італії. Після Революції гідності картини опинилися на окупованій території Донбасу. Представники музею почали переговори з командиром добровольчого батальйону ОУН Борисом Гуменюком. Пізніше до процесу приєдналося Міністерство закордонних справ та посольство Королівства Нідерландів. Голландці заявили, що українські утримувачі колекції зажадали за її повернення 50 млн євро за вартості картин 1,3 млн євро.

 

У квітні цього року міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що в Україні знайшли чотири картини з викраденої колекції класичних нідерландських майстрів. Решта картин, імовірно, перебувають на окупованій території Донбасу та за межами України, в руках російського криміналітету.

Припускали, що скандальну заяву музейників спровокували антиукраїнські сили у Нідерландах. Незабаром у країні мав відбутися референдум щодо затвердження угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

Зараз ви читаєте новину «Україна - це країна, де багато брешуть - директор нідерландського музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі