середа, 21 серпня 2013 11:32

"Україна — соціально відстала країна з хворим народом, який не відрізняє добро від зла"
11

Фото: Фото: Євген Борісов

У Львові відбулась хода та молитва-реквієм на честь 80-ї річниці Голодомору, влаштована учасниками Х Світового конгресу українців.

20 серпня о 16:00 біля головного корпусу Львівської політехніки у колону вибудувалось близько 300 людей. Це були учасники і делегати Х Світового конгресу українців та студенти політехніки. Попереду колони несли банер "Україна памятає... Світ — визнає! У 80-ту річницю геноциду Голодомору 32-33 років". Студенти несли лампадки, вінки, прапори 33 країн, з яких з'їхались учасники конгресу, священики й учасники.

"Ми приїхали сюди, бо це дуже важливо, - каже Марина із Франції. - Влада України не захотіла цьогоріч вшанувати загиблих. Комуністи у парламенті не піднялись, щоб їх вшанувати хвилиною мовчання. Тому ми, українці із закордону приїхали сюди, щоб зробити це самостійно. Україна — це соціально відстала країна з хворим народом, який не відрізняє добро від зла".

Люди йшли мовчки, тримали у руках колоски пшениці перев'язані чорними стрічками. У колоні помітні екс-голова УНСО Ігор "Тополя" Мазур, нардеп Андрій Парубій. Біля пам'ятника Тарасові Шевченку на парапет стали священики і хористи у чорному, які проводили молитву.

"Ми хоч живемо за кордоном, але намагаємось зберегти своє українське коріння і культуру, - розповів Максим Бородько з Австралії. - Збираємось разом, проводимо свята й поминаємо сумні дати. Вчимо дітей, щоб пам'ятали звідки пішов їхній рід. Хоча із цим складніше. Як бачите, молодих тут мало. Їх то менше поки турбує. Хоча діти ходять по суботніх школах".

На площі до людей приєднались Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Ярослав Дубневич та Ярослав Гінка. Підійшов до Яценюка послухати про що розмовляє з Павлом Гродом (президент Конгресу українців в Канаді — Gazeta.ua ). За хвилину підбігли його охоронці й почали виштовхувати, пояснюючи: "Тут стоять високопосадовці й не місце тут простим людям".

Кілька членів Української республіканської партії підіймають плакат із написом: "Українці, зупинимо омоскалення України".

"Росія намагається постійно пригнічити й підкорити Україну, - говорить Григорій Дух. - Та ж блокада цукерок Порошенка - це ж економічна війна, щоб не пустити нас у Європу. Кругом москальська мова, москальські товари. Треба дати відкоша їм! Почати можна з бойкоту російських товарів. Вони у нас гроші крадуть, а ми їм не будемо давати".

По закінченню реквієму присутні почали складати колоски до підніжжя пам'ятника. Потім ідуть до Оперного театру, де відбудеться офіційне відкриття Х Світового конгресу українців.

Зараз ви читаєте новину «"Україна — соціально відстала країна з хворим народом, який не відрізняє добро від зла" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути