середа, 20 травня 2015 11:51

Угорський письменник став лауреатом Міжнародної Букерівської премії

Угорський письменник став лауреатом Міжнародної Букерівської премії

Лауреатом Міжнародної Букерівської премії став угорський письменник Ласло Краснахоркаї, відомий своїми похмурими гротескними творами, повідомляє сайт премії. Переможець престижного літературного конкурсу був обраний журі зі списку десяти претендентів з країн Північної та Південної Америки, Африки, Азії та Європи.

Краснахоркаї народився в місті Дьюла в Угорщині 5 січня 1954 року. Він є одним з найвідоміших угорських авторів. Його твори оповідають про гротескне існування людей у світі, ізольованому від зовнішніх зв'язків та позбавленому осмислених перспектив. Письменник не раз був сценаристом режисера Бели Тарра, який зняв за його творами кілька фільмів, у тому числі "Сатанинське танго", повідомляє ТАСС.

Серед найбільш відомих читачеві претендентів на премію були аргентинський письменник і перекладач Сесар Айра, індійський романіст Амітав Гош і лівієць Ібрагім Аль-Куні. Також до списку увійшли південноафриканська поетеса і драматург Марлена ван Нікерк, американка Фанні Хау і один з найбільших франкомовних письменників Африки Ален Мабанку з Конго. Також журі з десятків претендентів обрало уродженку Гваделупи Маріз Конде, Ходу Баракат з Лівану і мозамбікського автора Міа Коуту.

Цього року церемонія вручення пройшла в знаменитому лондонському Музеї Вікторії та Альберта.

Міжнародна Букерівська премія заснована в 2005 році. На відміну від Букерівської премії, яку щороку присуджують англомовним авторам з Великобританії, Ірландії та країн Співдружності, міжнародний "Букер" вручається раз на два роки закордонним письменникам. Міжнародна Букерівська премія присуджується не за конкретний твір, а за "творчу активність, розвиток і загальний внесок в світову художню літературу". Лауреат премії отримує 60 тис. фунтів стерлінгів за перемогу і ще 15 тис. фунтів на переклад своєї книги.

У 2013 році володаркою цієї нагороди стала американка Лідія Девіс.

Зараз ви читаєте новину «Угорський письменник став лауреатом Міжнародної Букерівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі