вівторок, 21 червня 2016 10:30

Учасники проекту "Коротше, Канни!" поділилися враженнями від кінофестивалю
5

14 червня для підбиття підсумків участі в 69-му Каннському кінофестивалі зібралися організатори та учасники проекту "Коротше, Канни!": молоді українські режисери та засновник громадської організації "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський. Зустріч відбулася в неформальній обстановці у ресторані Café L Etage. Присутні поділилися своїми враженнями, результатами участі та думками з приводу минулого форуму і перспектив українського кінематографу у світі.

Ігор Янковський, який профінансував поїздку молодих українських кінематографістів до Канн, наголосив на величезній ролі, яку грає талановита молодь в міжнародних кінофестивалях: "Наша головна мета – допомогти українським режисерам зав'язати корисні зв'язки на міжнародному рівні, сприяти їхньому професійному та творчому розвитку. А завдяки участі в міжнародних кінофестивалях, присутності на них молодого покоління режисерів ми зміцнюємо українську позицію на міжнародному рівні!"

  Голова Держкіно Пилип Іллєнко та меценат Ігор Янковський
Голова Держкіно Пилип Іллєнко та меценат Ігор Янковський

До участі в обговоренні приєднався і голова Держкіно України Пилип Іллєнко. Він розповів про підсумки роботи української делегації на 69-му Каннському кінофестивалі, про перший в історії кінофоруму Український бізнес-ланч, організований спільно з ГО "Ініціатива заради майбутнього" та про перспективи, які відкриваються перед Україною на міжнародному ринку кіноіндустрії.

  Пилип Іллєнко та молодий режисер Нікон Романченко
Пилип Іллєнко та молодий режисер Нікон Романченко

Хоча українські фільми не були представлені в основній конкурсній програмі кінофестивалю, короткометражки 10 молодих українських режисерів показали на найбільшому в світі кіноринку Marché du Film. Роботи були позитивно оцінені іноземними продюсерами, кінокритиками та відбірниками міжнародних кінофестивалів. Зокрема, після участі в Каннах веде переговори з французьким продюсером щодо спільної реалізації нового кінопроекту молодий режисер Наріман Алієв. У Каннах він представляв свою стрічку "Без тебе" ("Sensiz"), з якою раніше брав участь у конкурсній програмі цьогорічного Берлінського кінофестивалю.

  Режисер Наріман Алієв спілкується з журналістами
Режисер Наріман Алієв спілкується з журналістами

Режисери Мар'яна Литвинова, Анна Борисова та Соломія Томащук поділилися своїми враженнями від участі в роботі воркшопів і майстер-класів. Підбиваючи підсумки зустрічі, всі учасники зійшлися на думці, що участь у масштабних кінофестивалях грає ключову роль для побудови конкурентної та потужної сучасної української кіноіндустрії.

  Мар'яна Литвинова ділиться враженнями від участі в майстер-класах
Мар'яна Литвинова ділиться враженнями від участі в майстер-класах

Нагадаємо, в рамках програми "Коротше, Канни!" організаторами були відібрані 10 перспективних і молодих кінорежисерів. Крім того, за участю фахівців з Центру О. Довженка і Французького інституту ще в Києві була проведена серія семінарів для режисерів з метою навчити їх максимально використовувати можливості міжнародних кінофестивалів для свого професійного розвитку.

  Організатори зустрічі разом з молодими режисерами
Організатори зустрічі разом з молодими режисерами
Зараз ви читаєте новину «Учасники проекту "Коротше, Канни!" поділилися враженнями від кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі