пʼятниця, 17 травня 2013 17:38

"У в'язницях за кордоном все набагато людяніше" - правозахисник Олександр Букалов

"У в'язницях за кордоном все набагато людяніше" - правозахисник Олександр Букалов
Олександр Букалов. Фото: 2000.net.ua

Міністерство закордонних справ оприлюднило статистику, що кількість ув'язнених українців за кордоном у 2012 році досягла 4 813 чоловік. У позаминулому у в'язницях закордону було 3 259 громадян України. Олександр Букалов, правозахисник та керівник громадської приймальні з прав людини "Донецький меморіал", нещодавно повернувся з в'язниці у Данії. Загалом, він побував у колоніях Болгарії, Польші, Норвегії, Данії, Грузії, Арменії. Говоримо з ним про побутові умови та відношення до в'язнів у колоніях за кордоном.

У яких умовах живуть в'язні за кордоном?

У західних країнах Європи умови у колоніях досить пристойні - це цілком нормальні приміщення, постіль. Людина перебуває у камері одна. Часто в'язні мають можливість при необхідності зв'язатися з родичами, отримати більш-менш адекватну медичну допомогу.

У в'язницях за кордоном все набагато людяніше. У коридорах можуть висіти картини. У бразильських колоніях, якщо ув'язнений читає книгу, то йому зменшують термін покарання. У нас навпаки, якщо людина хоче звільнитися достроково, то йому кажуть: "Ти три роки тому не вийшов на зарядку", або "постіль застелив неправильно" і відмовляють.

У Данії держава вважає безглуздим тримати людину, яка скоїла злочин,  у слідчому ізоляторі. Вони хочуть, щоб ця людина була нормальною. Все налаштовано на те, щоб людину покарати позбавленням волі, з іншого боку - не нашкодити. У колоніях Данії для засуджених не вистачає місця. Тому 5 - 6  тис. засуджених одночасно можуть по декілька місяців і навіть півроку очікувати свою чергу на волі. Згодом їм приходить повістка, що місце звільнилось.

Чим годують і що забороняють в'язням в іноземних в'язницях?

У американській в'язниці в'язнів можуть годувати зі звичайних кафе. У нас же ув'язненим рідні передають посилки з продуктами. В американських в'язницях жінкам заборонено мати дітей. Якщо жінка народила у неволі, то дитину забирають найближчі родичі. Дитина не може жити з матір'ю, проте може приходити до мами хоч на цілий день. У нас при українських колоніях є дитячі будинки.

Яке там ставлення до в'язнів?

У Данії держава ставитися до засуджених не з такою ненавистю, як у нас. Українці ж дивляться на в'язницю приблизно так: це вони там, а це ми тут. Але цього кордону немає. Посилюючи їх проблеми, ми створюємо складності життя тут на волі.

У польських в'язницях засуджені можуть вийти з камери і піти до сусіда. Вони там не сидять з ранку до вечора у закритій камері, а ходять і спілкуються. Бо люди не повинні відвикати від спілкування. У нас виведуть на одну годину і все.

Яка в'язниця за кордоном Вас найбільше вразила?

Найбільше вразила колонія у Грузії. Вона була у жахливо зруйнованому стані. У двоповерховій будівлі навіть рам у вікнах не було, просто були віконні прорізи. Люди спали на матрацах на вулиці. Справа в тім, що неподалік будували нову колонію. Тому її вже ніяк не ремонтували, бо знали, що скоро людей переведуть у нову.

У яких країнах вважаються найкращі в'язниці?

Найкращі тюрми  в тих країнах, де багато грошей і мало ув'язнених - це Норвегія, Данія. Проте побутові умови у в'язницях не показник того, наскільки психологічно складно людині перебувати у колонії. Для в'язнів велике значення має відношення до них. Якщо до тебе будуть ставитися, наче до худоби: бити, садити у карцер, то чисті стіни і нормальна їжа не принесуть задоволення.

Зараз ви читаєте новину «"У в'язницях за кордоном все набагато людяніше" - правозахисник Олександр Букалов ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути