Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2014 18:53

У Вінницькому ляльковому театрі показують виставу про війну
8

Фото: Валентина Мураховська

У Вінницькому ляльковому театрі дітям показують виставу про Велику Вітчизняну війну очима дітей. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів режисер театру Олександр Свіньїн.

"Виставу нам замовив фонд Відродження, а сценарій і хід придумали у Вінниці. На початку двоє студентів мають прийти до викладача додому, щоб здати іспит ніби з історії. Але період війни. Жінка запитує професора, навіщо ти їх сюди привів. Той каже, що студенти ніби все знають, але той період їм байдужий. Вони розучилися переживати. І от коли студенти починають здавати іспит професор бере в руки ляльки і роздає ролі. Дівчина виконає роль Іринки, а хлопець Сергійка. Студенти ніби вживаються в роль, їм цікаво і разом з цими ляльками переживають події тогочасної війни. Саме звідти і назва - Суворий іспит", - каже режисер.

Виставу планують показати дітям у жовтні. Тоді буде 70 років визволення Вінничини від фашистів. Вона розрахована на школярів молодшого шкільного і середнього шкільного віку.

"Найкращий варіант, коли діти на виставу прийдуть із бабусями чи дідусями. Вона не дає відповіді на багато запитань, заставляє дитину задуматись. По суті ми через війну минулого століття готуємо дітей до сприйняття подій про сучасну війну. Те що відбулося на сході то справжня війна, де є тисячі загиблих"

Для постановки актори використали архівні фото і плакати того часу, зібрали багато відомостей про життя дітей на Вінниччині саме в цей період. Сценарій написав актор театру Олександр Гончарук.

"Дитячі вистави про війну майже не ставлять. Пам'ятаю одну з них поставили у Москві на той час відомий лялькар. Вистава була присвячена річниці війни. Але він перетворив її на комедію. Бо по сюжету наші військові їхали у лялькових вагонах і радісно співали пісні. Це абсурд. Тому боялися, щоб наша вистава не перетворилася на абсурд. Перший показ відбувся перед дорослими. Це працівники архіву, студенти і люди які допомагали створювати декорації. Їм сподобалося, кажуть брало за живе. Як відреагують діти невідомо"

Зараз ви читаєте новину «У Вінницькому ляльковому театрі показують виставу про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі